Lifestyle

Žličica kumina dnevno topi kilograme

Autor: Žene.ba

Nakon tri mjeseca, žene iz skupine koje su uzimale kumin izgubile su kilogram i pol više nego žene iz skupine koje nisu uzimale kumin. Što je još impresivnije kontrolna skupina koja je konzumirala kumin smanjila je udio masnoća u tijelu tri puta više od druge skupine, a također im se smanjio udio lošeg kolesterola u tijelu.

Čudesna tri grama
Istraživački tim na iranskom Shahid Sadoughi Sveučilištu medicinskih znanosti nasumično su podijelili 88 pretilih i žena s prekomjernom tjelesnom težinom u dvije skupine. Tijekom tri mjeseca obje su grupe bile na nutricionističkom savjetovanju i smanjile su 500 kalorija za dnevni unos. Ali jedna je skupina svaki dan uzimala i tri grama (malo manje od jedne čajne žlice) kumina, umiješanog u 140 grama jogurta (ta količina jogurta, samo bez kumina je bila u jelovniku i druge kontrolne skupine).

Topi masne naslage i poboljšava krvnu sliku
Nakon tri mjeseca, žene iz skupine koje su uzimale kumin izgubile su  kilogram i pol više nego žene iz skupine koje nisu uzimale kumin. Što je još impresivnije kontrolna skupina koja je konzumirala kumin smanjila je udio masnoća u tijelu tri puta više od druge skupine, također im se smanjio udio lošeg kolesterola u tijelu.

Kumin je bogat fitosterolima, biljnim kemikalijama za koje se zna da inhibiraju apsorpcijukolesterola u tijelu. Budući da je ovo prvo istraživanje koje je pokazalo da kumin pomaže u mršavljenju, znanstvenici smatraju da kumin kao i ljuti začini ubrzava metabolizam. Ako, želiš isprobati djeluje li osim u jogurt kumin možeš staviti u jela od povrća ili ga dodati u majonezu, humus ili druge namaze koje stavljaš u sendviče.

Nekoliko crtica o kuminu
Tradicionalni turski začin je i kumin koji je izgledom sličan kimu, ali mu je miris i okus posve različit. Okus kumina je oštar i ljutkast s malo gorčine. Prije začinjanja jela kumin je dobro malo popržiti kako bi se razvila puna aroma. Kumin sadrži eterično ulje te pomaže kod nadutosti, kolika, loše probave i proljeva. Kumin potječe iz Turkestana što u doslovnom prijevodu znači Zemlja Turaka, a odnosi se na područje Centralne Azije.

24sata.hr