Izbjegnite infekcije

Koliko dugo šminka može trajati prije nego što je trebate zamijeniti?

Autor: Žene.ba
Koliko dugo šminka može trajati prije nego što je trebate zamijeniti?
Foto: Ilustracija

Ako ste nedavno kupili omiljeni puder, ruž ili drugi komad šminke bez puno razmišljanja o cijeni, vjerovatno želite iskoristiti svaki dio proizvoda prije nego što ga odbacite. No, postavlja se pitanje, koliko dugo možete čuvati šminku i je li sigurno koristiti je nakon isteka roka trajanja?

“Šminka može imati veliki uticaj na zdravlje kože”, rekla je Joie Tavernise, kozmetičarka i osnivačica klinike za njegu kože u New Yorku.

“Suhi proizvodi poput rumenila u prahu, pudera u prahu i sjena imaju najduži rok trajanja, dok tekući proizvodi, poput tuša, maskare i sjajeva za usne imaju najkraći”, dodala je.

Je li u redu koristiti šminku kojoj je istekao rok trajanja?

Iako možda možete koristiti šminku nakon isteka roka trajanja, preporučljivo je to izbjegavati. Šminka može izgubiti učinkovitost i intenzitet te čak izazvati infekcije. Iako većina šminke ne mora imati jasno naznačen rok trajanja, informacije o "periodu nakon otvaranja" mogu se naći na pakovanju. Općenito, neotvorena šminka može trajati godinu do tri ako se čuva na hladnom i suhom mjestu, dok se otvorena može koristiti između nekoliko mjeseci i nekoliko godina, ovisno o proizvodu.

Podloga za šminku
Otvorena: 1 – 2 godine

Tekućim podlogama za šminku rok trajanja obično ističe za godinu dana dok one u granulama traju duže, do dvije godine. Naravno, primijetite li i prije tog roka neugodan miris, promjenu teksture ili nešto slično, radije bacite proizvod nego da riskirate kožne probleme.

Maskara
Otvorena: 3 mjeseca

Maskari rok trajanja istče vjerojatno puno prije nego što ste mislili – traje samo tri mjeseca nakon što je otvorite. Glavni problem je potencijalni rast bakterija koje ne želite nanositi na oči. Premda se vjerojatno neće ništa dogoditi koristite li maskaru još nekoliko sedmica nakon isteka tri mjeseca, povećava se rizik od infekcije oka. Osim toga, maskara kojoj je istekao rok trajanja, počet će se sušiti i promijenit će teksturu pa je to definitivno trenutak za novu maskaru.

Olovka za oči
Tuš, otvoren: 3 mjeseca

Olovka, otvorena: 2 godine

Kao što možete vidjeti, velika je razlika u roku trajanja između tuša i olovke za oči. Tuš više nalikuje maskari pa bi ga trebalo mijenjati svaka tri mjeseca. Olovka s druge strane traje puno duže i teže se kontaminira. Osim toga, ako vam olovka i padne na nezgodno mjesto, ako mislite da je bila izložena neželjenim mikroorganizmima, možete je dezinficirati alkoholom. Natopite maramicu i pažljivo počistite površinu, a potom ponovno našiljite olovku.

Sjena za oči
U prahu, otvoreno: 2 godine

Kremasto, otvoreno: do 1 godine

Kada je u pitanju sjena za oči, rok trajanja se često prekorači jer se ne koristi svaki dan, a i obično izgleda dobro. Kremastom sjenilu prije će isteći rok trajanja, a promjene će se vidjeti i u teksturi. No, nakon dvije godine bi trebalo zamijeniti svaku sjenu da ne riskirate infekciju očiju.

Ruž
Ruž za usne, otvoren: do 2 godine

Sjaj za usne, otvoreno: 1 godina

Ako ste ikad koristili ruž koji je stajao u ladici ili nekoj torbici više godina, sigurno ste primijetili promjenu mirisa, a i teksture. Sja je pritom još osjetljiviji jer je tekući, a s vremenom će postati gušći i više će se lijepiti. Ako želite biti sigurni, površinu sjaja ili ruža uvijek možete pošpricati alkoholom i pobrisati maramicom.

Rumenilo
Kremasto rumenilo, otvoreno: 1 godina

Rumenilo u prahu, otvoreno: 2 godine

Kao što je slučaj i s drugim proizvodima za ljepotu, formule u prahu traju duže i postojanije su od krema ili tekućih formula. Pravilo kod rumenila u prahu – dok nema promjena u mirisu, teksturi ili boji, slobodno ga koristite.

Puder
Otvoren: 2 godine

I puderi u prahu i tekući puderi trebali bi trajati relativno dugo, no stručnjaci se drže pravila od dvije godine. Svaki puder će s vremenom blijediti, neće više biti tako intenzivne boje, a postoji, naravno, i rizik od prijenosa bakterija.

Također, koristite li pri nanošenju pudera kistove, a ne jednokratne spužvice, počistite ih jednom sedmično.