Utiču različiti faktori

Nisu sve bore iste: Evo šta svaka od njih otkriva o zdravlju

Autor: Žene.ba
Nisu sve bore iste: Evo šta svaka od njih otkriva o zdravlju
Foto: Ilustracija

S obzirom na to da je lice najizloženiji dio ljudske kože, sklonije je stvaranju bora. Na tom području se susreću različiti faktori koji potiču njihov nastanak. Interni procesi dovode do stanjivanja, oslabljivanja i smanjivanja elastičnosti kože, dok se potporno tkivo, mišići i kosti s vremenom smanjuju.

Vanjski faktori poput izlaganja suncu, pušenja, loše prehrane i zagađenja također doprinose starenju kože, ubrzavajući proces propadanja tkiva. Dodatno, fizički izrazi lica poput podizanja obrva, osmijeha, mrštenja i smijanja mogu uzrokovati stvaranje bora. Dok su u mladosti ove bore privremene i nestaju kada se lice opusti, s godinama postaju trajne. Otkrivamo kako određene bore na licu mogu ukazivati na određene zdravstvene tegobe.

Bore na čelu

Naravno, ako se stalno mrštite, tamo ćete relativno brzo dobiti jasno  vidljive bore. Međutim, prema Emmi Hobson iz International Dermal Institute, trebali biste obratiti pažnju na fine bore u području gornjeg dijela čela. Budući da je to povezano s mokraćnim mjehurom i želucem, bore na čelu mogu ukazivati na probleme na tim područjima. Bore u donjem dijelu čela također mogu biti znak alergije na hranu - često su popraćene prištićima i osipom.

Bore oko očiju

Male crte od smijeha oko očiju su prekrasne. I lako ih je prepoznati: ako postanu dublje kad se oči smiju, sve je u redu. Međutim, oči su također usko povezane s jetrom. Naime, bore koje ne proizlaze od smijeha i trajni podočnjaci ispod očiju ukazuju na to da je jetra preopterećena. Na primjer, nezdrava prehrana ili previše alkohola mogu biti odgovorni za to stanje. Podbuhle oči također su mogući signal nedostatka omega 3 masnih kiselina, problema s bubrezima ili visokog krvnog tlaka. Savjet: ako je to samo znak starosti, možete ga po potrebi liječiti ili spriječiti, na primjer prikladnim serumima ili anti aging kremom za lice. 

Bore oko usta ili brade

Područje oko usta također je povezano s našim probavnim traktom. Duboke bore između nosa i brade mogu predstavljati probavne smetnje. Male bore koje okružuju usne često su znak početka menopauze. Području usta potrebna je posebno pažljiva njega lica. Još jedan čimbenik: pušenje općenito može produbiti bore - ako želite glatku kožu lica (uz razne druge zdravstvene dobrobiti), trebali biste prestati pušiti! Naravno, ne mora svaka bora na licu značiti nešto loše - one su dio prirodnog starenja. Međutim, trebali bismo obratiti pažnju ako se u mladosti pojave mnoge duboke bore i/ili pojave druge tegobe. Tada bi svakako dobro došao posjet porodičnom doktoru.