Zaštita od sunca je bitna

Ovo su najčešće greške koje pravimo prilikom nanošenja SPF-a

Autor: Žene.ba
Ovo su najčešće greške koje pravimo prilikom nanošenja SPF-a
Foto: Instagram

Svijest o važnosti zaštite od UV zračenja stalno raste, ali mnogi i dalje čine pogreške u primjeni SPF-a koje smanjuju njegovu učinkovitost. Iako redovito korištenje SPF-a može značajno smanjiti rizik od melanoma i drugih problema s kožom, važno je znati kako pravilno primjenjivati ovu zaštitu kako bi bila učinkovita. Evo najčešćih grešaka u korištenju SPF-a i kako ih izbjeći:

Najčešće greške u primjeni SPF-a

1. Premalo SPF-a

Jedna od najčešćih grešaka je primjena premale količine SPF-a. Da biste osigurali puni učinak zaštite, potrebno je nanijeti dovoljnu količinu proizvoda. Za lice, optimalna količina je otprilike dvije pune linije proizvoda na prstima ili čajna kašika. Ovu količinu trebate primijeniti i na vrat i uši. Za cijelo tijelo, preporučuje se količina otprilike jedne čašice za rakiju.

2. Ne obnavljamo zaštitu

SPF se ne može primijeniti jednom dnevno i očekivati dugotrajnu zaštitu. Treba ga obnavljati svaka dva sata, posebno nakon znojenja ili kupanja. U tom slučaju, obavezno se posušite i nanesite SPF ponovo kako biste ostali zaštićeni.

View this post on Instagram

A post shared by Laura V. (@lauravanessa_w)

3. Zanemarujemo određene dijelove tijela

Često zaboravljamo nanijeti SPF na dijelove tijela poput unutrašnjih strana koljena i laktova, šaka, stopala i tabana. Svi dijelovi tijela koji su izloženi suncu trebaju biti zaštićeni.

4. Koristimo preslabu zaštitu

SPF 10 ili 15 često nisu dovoljni za ljetne uslove. Preporučuje se koristiti SPF 30 ili 50 za bolju zaštitu. Iako razlika između SPF 30 i SPF 50 možda izgleda mala, dugoročna šteta od UV zračenja može biti značajna.

5. SPF koristimo samo kada smo vani

UV zračenje prisutno je tokom cijele godine, ne samo kada je sunčano. Čak i oblačni dani mogu imati visoki UV indeks. SPF treba biti dio vaše dnevne rutine, bez obzira na vremenske uslove.

6. Nanosimo SPF tek kada stignemo na plažu

SPF obično počinje djelovati nakon 15-20 minuta. Ako stignete na plažu i tek tada nanosite SPF, riskirate opekotine dok čekate da zaštita počne djelovati. Idealno je nanijeti SPF prije nego izađete iz kuće.

7. Koristimo SPF kojem je istekao rok trajanja

Proizvodi sa SPF-om imaju rok trajanja, obično oko 12 mjeseci nakon otvaranja. Korisnici često zaboravljaju na ovu važnu činjenicu, što može rezultirati smanjenom učinkovitošću proizvoda i iritacijama kože.

8. Ne pazimo na sunce iako koristimo SPF

SPF nije jedina zaštita od sunca. Također treba izbjegavati izlaganje suncu tokom najintenzivnijih sati (10-16h) i nositi zaštitnu odjeću, šešire i sunčane naočale.

View this post on Instagram

A post shared by Kezia Rose Cook (@keziacook)

9. Nanosimo SPF na vlažnu kožu

Iako postoje SPF proizvodi za vlažnu kožu, većina je namijenjena suhoj koži. Nanošenje SPF-a na vlažnu kožu može rezultirati nepravilnom raspodjelom zaštite.

10. Oslanjamo se samo na makeup sa SPF-om

Iako mnogi make-up proizvodi sadrže SPF, oni ne nude dovoljnu zaštitu sami po sebi. Preporučuje se nanošenje kreme sa SPF-om prije make-upa za potpunu zaštitu.