Kada vas obuzme anksioznot

Tehnika 5-4-3-2-1: Jednostavan put do opuštanja i smirenosti

Autor: Žene.ba
Tehnika 5-4-3-2-1: Jednostavan put do opuštanja i smirenosti
Foto: Ilustracija

Prevazilaženje stresa u današnjem ubrzanom životu može biti izazov, s anksioznošću kao čestim pratiteljem. No, uz sve napore da se stres minimalizuje, ponekad je potrebna pomoć u obliku jednostavnih tehnika opuštanja. Jedna takva efikasna tehnika je 5-4-3-2-1, koja se može primijeniti gotovo bilo gdje i bilo kada kada vas obuzme anksioznost.

Šta je zapravo 5-4-3-2-1 tehnika opuštanja?

Osmislila ju je Betty Alice Erickson s ciljem preusmjeravanja pažnje s anksioznih misli na stvarne, opipljive stvari oko nas. Metoda koristi pet osjetila kako bi postigla smirenost i stabilnost uma, što je čini iznimno jednostavnom za praktikovanje.

Kako je primijeniti?

Vid

Prvo se usredotočite na pet stvari koje možete vidjeti oko sebe. To mogu biti biljke, prozori, dekorativni predmeti ili bilo što drugo što je vizualno prisutno u vašem okruženju.

Dodir

Zatim prepoznajte četiri stvari koje možete fizički dodirnuti. To može uključivati teksturu odjeće koju nosite, površinu stola ili stolice, osjećaj topline šalice u ruci ili hladnoće zida.

Sluh

Sljedeće se fokusirajte na tri zvuka koje možete čuti u trenutnom okruženju. To mogu biti zvukovi prometa, cvrkut ptica, šum vjetra ili bilo koji drugi zvukovi koji su prisutni u vašem okolišu.

Njuh

Obratite pažnju na dva mirisa koji vas okružuju. To može biti miris hrane, kave, svježe oprane odjeće ili bilo kojeg drugog mirisa koji možete osjetiti u prostoru.

Okus

Na kraju, usredotočite se na jedan okus koji možete osjetiti u tom trenutku. Može to biti okus hrane koju ste nedavno jeli ili okus paste za zube koju ste upravo koristili.

Ova tehnika je posebno korisna jer je prilagođena brzom načinu života. Može se primijeniti diskretno u bilo kojem trenutku kada osjetite potrebu za trenutnim smanjenjem stresa.

Zahvaljujući svojoj jednostavnosti i brzini primjene, idealna je za trenutnu pomoć u stresnim situacijama.