Žene iz Japana oduševljavaju svijet svojim mladolikim izgledom i vitkom linijom. Mnogi se pitaju kako im polazi za rukom da se ne goje.
Japanke su poznate po tome što je izuzetno teško procijeniti koliko imaju godina, jer baš uvijek izgledaju mlađe nego što zapravo jesu. Osim toga, vitka linija žena iz Japana plijeni poglede. Sigurno se pitate u čemu je njihova tajna mladosti?
Naravno, uveliko se radi o životnoj filozofiji kojoj su sklone, pa tako bježe od svakodnevnih okidača stresa, ne provode vrijeme s negativnim ljudima i njeguju zahvalnost - ono kako se osjećamo iznutra uvijek se ogleda i u našem spoljašnjem izgledu. Osim toga, vježbanje je također važno, ali najveću ulogu ovdje igra njihova ishrana, piše Žena.rs.
Evo zbog koja 3 glavna razloga Japanke izgledaju mladoliko i nemaju problem s viškom kilograma.
Jedu polako, umjereno i raznoliko
Japanska kultura postavlja veliku važnost na pažljivo jedenje, što znači da se obroci ne konzumiraju u žurbi. Ovo omogućava tijelu da se prilagodi unosu hrane, a osjećaj sitosti postiže se uz manje količine.
Također, japanska ishrana obiluje raznovrsnim i nutritivno bogatim namirnicama, kao što su voće, povrće, morski plodovi, pirinač, tofu, fermentisani proizvodi (poput miso supe) i alga. Kombinacija ovih sastojaka obezbjeđuje tijelu sve potrebne nutrijente i doprinosi zdravlju kože i organizma u cjelini.
Mediteranska ishrana kao baza njihovog tanjira
Iako je japanska kuhinja specifična, ona zapravo deli mnoge sličnosti s mediteranskom ishranom. Japanska i mediteranska ishrana su bogate povrćem, ribom, zdravim mastima i integralnim žitaricama, a sadrže vrlo malo crvenog mesa i šećera.
Japanci naglašavaju prirodan, svjež ukus sastojaka, pa se izbjegavaju teški sosevi i dodaci koji su često prisutni u ishrani na Zapadu.
Ne konzumiraju prerađenu hranu, a umjesto kafe piju čaj
Japanci vrlo rijetko jedu visoko prerađenu hranu. Umjesto brze hrane i visokoprerađenih grickalica, biraju svježe namirnice s lokalnih pijaca, bez dodataka i konzervansa koji štete metabolizmu i koži.
Jedan od ključnih elemenata japanske ishrane je čaj, posebno zeleni čaj (matcha), koji ima snažna antioksidativna svojstva. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a ujedno usporavaju proces starenja i održavaju elastičnost kože, piše Sensa.hr.