Ljepota

Zašto bismo trebali dizati utege barem jednom sedmično?

Autor: Žene.ba
Zašto bismo trebali dizati utege barem jednom sedmično?

Kako starimo, mišićna masa se smanjuje. Ako tijelo ne održavamo snažnim, čvrstim i gipkim, mišiće će zamijeniti masne stanice. Da bismo to spriječili, valja redovito vježbati.

I da, dizanje utega će nam pomoći u ostvarivanju tog cilja, bez obzira jesmo li ženskog ili muškog roda, tvrdi Bradley Simmonds, fitness guru i autor knjige "Get It Done: My Plan, Yoru Goal: 60 Recipes and Workout Sessions for a Fit, Lean Body" .

Dizanje utega na sedmičnoj bazi pomaže održati mišićni tonus tijela, ali je i dobra prevencija od različitih ozlijeda, štiti zglobove, povećava ravnotežu i koordinaciju te smanjuje rizik od dobivanja nekih bolesti poput osteoporoze. Dizanje utega, naime, jača i kosti.

Mnoge dame boje se dizanja utega jer misle da će im već nakon nekoliko treninga narasti bicepsi i tricepsi kao u muških body buildera. Bradley Simmons tvrdi da je to malo vjerojatno, a pogotovo jer žene imaju visoke razine estrogena u tijelu.

Tijelo je savršeni stroj koji treba gorivo. Kada dižete utege, tijelo traži odgovarajuće količine bjelančevina i složenih ugljikohidrata.

Ako niste sigurni je li dizanje utega za vas, muskulaturu tijela ojačajte vježbama za pojedine grupe mišića poput sklekova i čučnjeva.

Odlučite li nakon toga da ste spremni za veće izazove, osnažite se dizanjem utega. Na raspolaganju vam je sve od malih bućica do šipki s kegovima.

3 važna savjeta za treniranje s utezima: 

1. NAUČITE PRAVILNO TRENIRATI 
Naučite ispravnu tehniku dizanja utega jer biste se u suprotnom mogli ozlijediti. Ako ne znate pravilno dizati utege nećete vidjeti ni rezultate. Zamolite trenera u teretani da vas nauči ispravnu tehniku, ili istražite kako se to čini na internetu.

2. NE PRETJERUJTE S UTEZIMA
Povećavajte težinu utega postepeno. Nemojte se dovesti u stanje da nakon jednog treninga morate odmarati ostatak tjedna. Trebate pronaći pravu mjeru.

3. JEDITE PRAVU HRANU 
Tijelo je savršeni stroj koji treba gorivo. Kada dižete utege, tijelo traži odgovarajuće količine bjelančevina i složenih ugljikohidrata. Prehrana je vrlo važan dio uspješnog treninga.

Zadovoljna.hr