Meghan Markle se prvi put nakon intervjua s Oprah obratila javnosti

Vojvotkinja od Sussexa pojavila se na televiziji prvi put nakon njenog i intervjua princa Harryja s Oprah Winfrey.

Meghan je unaprijed snimila videoporuku za koncert Global Citizen VAX Live, gdje je rekla da je Covid-19 utjecao na žene.

U svojoj poruci vojvotkinja od Sussexa rekla je da su proteklu godinu definirale zajednice koje se neumorno i herojski okupljaju u borbi protiv Covida-19.

“Okupili smo se večeras jer je put pred nama svjetliji, ali trebat će svima od nas da pronađemo put naprijed. Kao predsjedavajući kampanje Vax Live, moj suprug i ja vjerujemo da je presudno da naš oporavak daje prednost zdravlju, sigurnosti i uspjehu svima, a posebno ženama, koje je ova pandemija nesrazmjerno pogodila”, kazala je.

Dodala je da je od početka pandemije gotovo 5,5 miliona žena izgubilo posao u SAD-u, a očekuje se da će 47 miliona žena širom svijeta ući u krajnje siromaštvo.

Meghan je tokom govora otkrila da je uzbuđena zbog dolaska novog člana porodice.

“Suprug i ja smo oduševljeni što ćemo uskoro poželjeti dobrodošlicu kćeri. To je osjećaj radosti koji dijelimo s milionima drugih porodica širom svijeta. Kad pomislimo na nju, pomislimo na sve mlade žene i djevojke širom svijeta kojima se mora dati sposobnost i podrška da nas vode naprijed”, kazala je.

Ranije ove sedmice Harry i Meghan napisali su otvoreno pismo izvršnim direktorima farmaceutskih kompanija poput Pfizera, Moderne i AstraZenece pozivajući ih da udvostruče podršku programu Covax koji sponzorira UN, prenosi Klix.

Par je pozvao sve firme da privremeno obustave prava intelektualnog vlasništva koja se primjenjuju na vakcine protiv koronavirusa i na “globalnu javno-privatnu saradnju” kako bi se mogle podijeliti proizvodne metode za vakcine.

Žene.ba