Moda

Može li prvi transrodni anđeo spasiti Victoria’s Secret?

Autor: Žene.ba
Može li prvi transrodni anđeo spasiti Victoria’s Secret?

Jedno je vrijeme postati dijelom Victoria’s Secret revije bio najveći prestiž kojim se manekenka mogla pohvaliti. To je, doduše, bilo doba kada je i modna industrija imala mnogo manje arhetipova, bar što se modela tiče, te su VS anđeli držale najviši standard jedne od dvije ogromne struje i tipa modela, koje tek supermodeli poput Kate Moss i Naomi Campbell nadilaze, budući da se savršeno snalaze u obje uloge.

https://www.instagram.com/p/BuVKIWfAxoz/?utm_source=ig_embed

Ne tako davno postojale su samo, kako ih američki modeling skautovi nazivaju od milja, show ponies (eng. priredbeni poniji) i work horses (eng. teretni konji). Dva termina označavaju dva tipa modela: priredbeni su poniji modeli koji se pojavljuju gotovo isključivo u editorijalima i revijama visoke mode poput Kristen McMenamy i ErinO’Connor. Njihova je uloga bila perpetuirati bajkovite fantazije ekscentričnih dizajnera i fotografa, koji su u njima pronašli muze, njihove art čudakinje. Često su androgine ili netipično lijepe te im je dopušten slobodniji stil života koji se, u ostalom, poklapa sa slikom koju o njima stvara modni kružok.

https://www.instagram.com/p/Bz0PybvF0_g/?utm_source=ig_embed

Teretnim konjima nazivaju se djevojke koje agencijama donose novac. To je ono što patrijarhat proglašava stereotipno seksi djevojkama: Adriana LimaCandice Swanepoel, VS anđeli. Za razliku od ”ponija” one prodaju malčice drugačiju fantaziju – onu po kojoj je ”Fantasy Bra” iliti najskuplja linija grudnjaka na svijetu dobila ime. To nije fantazija ludog genija, već požudnog ljigavca. Onakvog poput Eda Razeka, marketinškog voditelja VS-a koji je u prošlogodišnjem intervjuu za Vogue na pitanje ”Postoji li mogućnost da transrodni model postane ambasadorom?” odgovorio s ”Ne”. Novinarku je, naravno, zanimalo zašto, a na to je rekao kako je ”VS show fantazija”.

https://www.instagram.com/p/Bp-pTr0nU42/?utm_source=ig_embed

To je fantazija o kojoj je riječ: jedra djevojka iz susjedstva uvijek spremna na avanturu odjevena u malo više od donjeg rublja. Istina, naočigled postoje takve djevojke, no preuski izbor onoga što bi trebalo biti lijepo svima je polako dosadio, pa su sada arhetipi mnogobrojniji. I ne samo to, već nezasitni konzumenti zahtjevaju uključenost svih arhetipa u svaku modnu priču. Na pisti žele rasnu različitost te debelu, istetoviranu, transrodnu, digitalnu, ostarjelu i manekenku s invaliditetom, ženu s ulice i prijateljicu. Ne nedodirljive isklesane božice ili androgine svemirke s kojima se nemoguće poistovjetiti.

https://www.instagram.com/p/BuT0Nhxhs9e/?utm_source=ig_embed

Tu uskače Velentina Sampaio, prvi transrodni anđeo. Sampaio je portugalska manekenka kojoj ovo nije prvi put da probija led za transrodne modele. Također je bila prva koja je krasila naslovnicu francuskog Voguea. Ovaj put se našla na snimanju kampanje za VS Pink, sportsku, mladenačku liniju posrnulog brenda.

https://www.instagram.com/p/B0oDsqnC2am/?utm_source=ig_embed

S obzirom da se Victoria’s Secret butici masovno zatvaraju, ambasadorice poput Karlie Kloss ih ostavljaju, a emisija se otkazuje, nije iznenađenje da su se brže-bolje predomislili i odigrali na populističku kartu, uključivši pojedinku iz LGBT zajednice. Trebali su znati da će se u nekom trenutku, nastave li biti toliko ekskluzivni, naći na krivoj strani kola sreće, a onda će ih ta ista isključivost dovesti do propasti. Ta nisu li pogledali niti jedan film s modnom tematikom?

Elle.hr