Moda

Naomi Campbell šokirala London u krvavoj haljini

Autor: Žene.ba
Naomi Campbell šokirala London u krvavoj haljini

Kad bi se iskorištenost neke platforme i šarfa koji pruža dala izmjeriti, londonski bi modni tjedan zasigurno bio samo vrhnje takvih događaja, pogotovo ako je u pitanju ova sezona. Od otvorenih revija, preko ekoloških protesta do brexitskih lobiranja s obje strane iz pozadine, zaista smo mogli svjedočiti svačemu i svakomu. Zaista, to i jest mjesto i vrijeme za svakoga, ako kao činjenicu uzmemo da moda nameće, a ponekad i diktira mnogo više od odjeće, čak sam način života. Najbolji plasman među pučanima, dakako, redovito imaju ideje iz četiri dobro nam znane metropole.

https://www.instagram.com/p/ByXrr0BnbLg/?utm_source=ig_embed

Određenim uzvanicima, osim promatranja, pripada i prilika dijeljenja vlastitih mnijenja. Jedna od takvih je, bez prijepora, Naomi Campbell. Dugoročna miljenica internacionalne modne scene ikona je u dva smisla te riječi: prvi se tiče njene poveznice sa samom suvremenom ikonografijom, a drugi se da opisati mnogo abstraktnijim, no trenutno mnogo bitnijim pojmom crnačke ikone. Potonju je titulu osvojila, između ostalog, boreći se za prethodnu. Naime, u devedesetima je postojalo nepisano pravilo ”samo jedne crnkinje na pisti” i Campbell je nepobitno imala tu čast. Sve dok se na sceni nije pojavila Tyra Banks, to jest. Od početka su ih mediji uspoređivali, naslućivali Campbellinu nasljednicu i upregli cijeli arsenal ne bi li im nadijenuli uloge Snjeguljice i zle maćehe. Campbell je zloglasno odnijela Pirovu pobjedu kad je, prema pričama drugih supermodela, otela Banksinu haljinu i mjesto na Versaceovoj reviji. Tako je dokazala svoj status i osigurala si dugoročnost kao ikona u užem smislu riječi, automatski postala simbol snažne crne žene i istovremeno obeshrabrila sve druge djevojke da pokušaju zauzeti jednu jedinu stolicu rezerviranu za crnu djevojku.

https://www.instagram.com/p/B2tg7wKgu-d/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Svoj je status u političke svrhe počela koristiti tek mnogo kasnije, a njenim vrhuncem u tom se polju drži humanitarna organizacija Fashion For Relief koju je osnovala 2005. godine inspirirana savjetom Nelsona Mandele da svojim glasom čini dobro. Organizacija je predstavila humanitarne revije za pomoć oboljelima od ebole, sakupljala sredstva za oporavak nesretnicima pogođenima uraganom Katrinom i žrtvama potresa na Haitiju. Ove je godine odlučila skrenuti pažnju na ugroženost etničkih skupina, a svečano je obukla i bijelu haljinu s motivom rane od metka nigerijske dizajnerice Mowalole Ogunlesi. Haljina je, naravno, predstavljala sve žrtve rasističkih napada o kojima smo najviše saznali putem pokreta Black Lives Matter. Haljinu je kombinirala s tenisicama i nosila ju kao majicu s transparantom, ne bi li naglasila kako se ne radi o glamuriziranju vatrenog oružja, već o protestu. Preosjetljivo je društvo odmah reagiralo virtualnim usklicima nezadovoljstva prozivajući Campbellin neukusni pothvat. Ubrzo su se strasti stišale kada su dizajnerica i manekenka objasnile putem Instagrama ono što je već bilo jasno iz samog čina, no to je jedna od posljedica s kojima se treba nositi u dobu kada svatko ima glas.

https://www.instagram.com/p/B2g98EFHKAA/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Poruka je bila jasna i glasna, a odjek koji je stvorila dokaz je da je ta tema bolna tačka svakodnevice dvadeset i prvog stoljeća i problem koji riješiti mogu, na žalost, čini se, samo oni kojih se on isključivo tiče. Bilo da je riječ o promociji vlastitog imena ili je ovo asketski vapaj za jednakošću, svaki pomak i širenje svijesti pozdravljamo s najvećom podrškom.

Elle.hr