Navika koju imaju svi, a opasna je za žene

Opojan miris najpopularnijeg napitka na svijetu i kofein koji sadrži najbolji su način da započnemo dan. Ili možda ipak ne? Ustajanje iz kreveta, teturanje do kuhinje, pristavljanje kafe, kupatilo, ispijanje prvog gutljaja kafe i tek onda, zapravo, mnogi od nas počnu da se bude.

Remeti hormone

Ovaj napitak s razlogom je jedan od najpopularnijih na svijetu, ali treba znati vrijeme i mjeru, kako bi djelovao u našu korist. Studija objavljena u digitalnom izdanju biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je da kafa na prazan želudac, posebno kod žena, loše djeluje na zdravlje.

Zbog prirodnog biološkog ritma nivo kortizola u tijelu najviši je ujutro kada se budimo i najniži uvečer kada idemo da spavamo.

– Ispijanje kafe rano ujutro, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijalni ritam. Kortizol loše djeluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme. Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, vjerujemo da ima veze utjecaj kafe na određene vitamine i minerale u tijelu – objašnjava nutricionist i ljekar Karlin Rozenblum (Rosenbloom).

Inzulinska rezistencija

Kortizol je, kao i svi ostali hormoni, nužan za funkcioniranje organizma, ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga tijelo stalno luči. Ovo može da dovede do povišenog nivoa šećera u krvi i do inzulinske rezistencije.

Osim što će podstaći dodatno lučenje kortizola, kafa na prazan želudac može uzrokovati probavne probleme i povećati nivo želudačne kiseline. Ako imate problema sa želucem, dobro je znati da je hladna kafa za 70 posto manje kisela od tople,  piše avaz.

Pojavljuju se akne i bore

Ako se borite s aknama, možda bi bilo vrijedno pogledati koliko dodatnog šećera unosite. Kontrola glikemije igra važnu ulogu u zdravlju kože i akni. Naprimjer, naučna studija sugerira da inzulinska rezistencija može utjecati na razvoj akni, dok pojava bora također može biti još jedan znak da konzumirate previše šećera.

(Žene.ba)