Psiholozi: Evo koje su najčešće negativne posljedice svađanja pred djetetom

Iako je ponekad sasvim razumljivo da će se roditelji međusobno porječkati ispred svoje djece, psiholozi upozoravaju kako česte svađe kojima dijete prisustvuje mogu rezultirati negativnim posljedicama na njegovo fizičko, a naročito mentalno zdravlje.

Naime, brojna su istraživanja pokazala da razina stresa zabrinjavajuće raste kod mališana koji su primorani često gledati i slušati svađanje svojih roditelja, prenosi Index.

Kako objašnjavaju psiholozi, dijete pred kojim se roditelji često svađaju može se osjećati nesigurno u svojoj okolini, izgubiti samopouzdanje, imati povećani rizik od depresije i ostalih mentalnih poremećaja. Naime, djetetu je njegova obitelj sigurna okolina, a ako ima dojam da od roditelja to isto ne dobiva, mališan će se početi zatvarati u sebe, donosi Times of India.

Isto tako, dijete koje je u djetinjstvu stalno gledalo svađe roditelja vrlo će vjerojatno i samo izrasti u odraslu osobu koja ne zna kako na miran način rješavati konflikte ili nesuglasice s ostalima. Upravo su obrasci koje vidimo od vlastitih roditelja ti koji nas kasnije oblikuju u životu.

Istraživanja su čak pokazala kako su djeca čiji su roditelji skloni rješavati svoje nesuglasice vikanjem ili fizičkim nasiljem, i to još pred njima, sklonija vršnjačkom nasilju jer kopiraju ono što vide kod kuće.

Žene.ba