Francuska rivijera

Menton - grad sa najvećim brojem sunčanih dana je destinacija koju želimo posjetiti

Autor: Žene.ba
Menton - grad sa najvećim brojem sunčanih dana je destinacija koju želimo posjetiti
Foto: Instagram

Francuski grad Menton, poznat kao "Biser Francuske", je tajna koja je dugo čuvana. Izgrađen u 1250-ima na francuskoj rivijeri, Menton je raj za sve ljubitelje hedonizma. Ovo čarobno mjesto obiluje prekrasnim plažama, vrtovima i izvrsnom gastronomskom scenom. Iako je često zanemaren u usporedbi s drugim obalnim gradovima poput Caprija i Amalfija, Menton nudi jedinstveno iskustvo koje se ne smije propustiti.

Grad Menton se nalazi na francusko-talijanskoj granici, prekoputa talijanskog grada Ventimiglie. Poznat je po svojoj skrivenoj ljepoti, te je dobro poznat Francuzima i Talijanima koji imaju direktne veze s njim. Do Mentona se lako dolazi, jer je povezan vozom s glavnim gradovima poput Pariza, Marseja, Nice i drugih.

View this post on Instagram

A post shared by @knetcrumb

Šarene fasade i brdoviti prolazi grada neodoljivo podsjećaju na Cinque Terre, pružajući posjetiocima spektakularne prizore. Menton osvaja na prvi pogled svojom šarenom arhitekturom, obiljem sunčanih dana i idealnim temperaturama koje su pogodne za uzgoj citrusa, posebno limuna - simbola grada.

View this post on Instagram

A post shared by Savel (@savelfabrics)

View this post on Instagram

A post shared by Marinaaa🍯 (@hejlolitahej)

Fête du Citron

Jedan od najpoznatijih događaja u Mentonu je Festival limuna, poznat kao Fête du Citron, koji se održava svake godine u februaru. Tada grad oživi s brojnim posjetiocima koji dolaze kako bi uživali u impresivnim skulpturama od limuna, muzici i degustacijama limuna u svim oblicima. Mentonski limun je posebna sorta citrusa s blagim okusom i kvrgavom korom,

View this post on Instagram

A post shared by Elena Zu (@elenitazu)

Iako nema idealnog vremena za posjetu Mentonu, febrar je posebno atraktivan zbog Festivala limuna. Međutim, ljetni mjeseci također pružaju izvanredno iskustvo, posebno za turiste koji planiraju turneju po francuskoj rivijeri.

View this post on Instagram

A post shared by juliette (@juliette_clrn)

View this post on Instagram

A post shared by Michaś (@klauziik)

Menton je neotkriveni dragulj Francuske rivijere koji nudi bogato iskustvo za sve ljubitelje kulture, gastronomije i prirodnih ljepota. Stoga, ako tražite autentično iskustvo na jugu Francuske, ne zaboravite dodati Menton na svoju putnu listu. Bon voyage!