Britanski Telegraf izdvojio tri Balkanska tradicionalna jela koja osvajaju svijet
Britanski Telegraf izdvojio je tri recepta koja smatra najreprezentativnijim za bogatu kulinarsku tradiciju Balkana. Njihovi autori opisuju ova jela kao prava remek-djela ukusa koja predstavljaju duh ovog dijela Evrope.
Kako navode, Balkanska kuhinja je rezultat mnogih valova ljudske evolucije i migracija, plod nastajućih civilizacija i okupatorskih carstava koja su prolazila ili vladala ovim regionom. Ono što čini balkansku kuhinju jedinstvenom je nevjerojatna raznolikost utjecaja, koji su se tokom vremena spojili u profinjenu heterogenost.
"Zaronite u historiju i duboku tradiciju kroz recepte koji odražavaju kosmopolitske utjecaje istoka i zapada na ovaj region", navodi se u tekstu.
U nastavku pogledajte koje su to delicije i zašto su postale prepoznatljive širom svijeta.
1. Proja/uljevak
Riječ je o varijanti balkanskog kukuruznog hljeba, poznatog u različitim krajevima kao proja ili projanica (u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji), ili proha ili uljevak u Bosni i Hercegovini.
Sastojci
125 ml suncokretovog ulja, plus dodatno za podmazivanje
275 g samorastuće brašno, plus dodatno za posipanje
1-2 kuhane ili kuhane šargarepe (oko 75 g), sitno sjeckane
1 crvena paprika romano, sitno sjeckana
100 g dimljene šunke, sitno sjeckane
10 g feta sira, izmrvljenog
20 g svježeg peršuna, sitno sjeckanog
3 srednja jaja
150 ml kefira
100 g sitno mljevenog kukuruznog brašna
Priprema
- Zagrijte rernu na 210°C. Podmažite kalup za hljeb od 900 g s malo ulja, pa pospite brašnom i odstranite višak. Alternativno, obložite papirom za pečenje.
- U srednju zdjelu stavite 75 g mrkve, 1 papriku, 100 g dimljene šunke, 10 g fete i 20 g peršuna, dobro promiješajte. Dodajte 3 kašike brašna i ponovo promiješajte da se sve dobro obloži brašnom.
- U zasebnoj velikoj zdjeli umutite 3 jaja mikserom na visokoj brzini 2-3 minute dok ne postanu pjena i povećaju volumen. Dodajte 150 ml kefira i 125 ml suncokretovog ulja, pa miješajte 15-30 sekundi dok se sve ne poveže.
- Procijedite ostatak brašna, 100 g kukuruznog brašna, ¼ kašike soli i dobar prstohvat crnog bibera u mokru smjesu i lagano pomiješajte sa spatulom.
- Zatim, umiješajte povrtnu smjesu, pazeći da se ravnomjerno rasporedi, ali nemojte previše miješati.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite. Pecite 1 sat do 1 sat i 15 minuta, okrenite kalup na pola vremena, dok gornja strana ne postane zlatno smeđa, a čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.
- Ostavite da se hladi u kalupu 10-15 minuta, a zatim prenesite na rešetku da se potpuno ohladi prije nego što narežete i poslužite.
2. Brodet (Hrvatski riblji gulaš)
Brodet ili brudet je riblji gulaš kojise jede u Hrvatskoj (pretežno u Dalmaciji, Kvarneru i Istri, ali i duž cijele obale) i Crnoj Gori, a vrlo je blizak talijanskoj verziji brodetta. U osnovi, možete koristiti bilo koju vrstu ribe, a jedino pravilo je koristiti svježe ulovljeno i barem tri različite vrste ribe ili plodova mora. Gotovo uvijek se poslužuje uz zdjelu zlatne palente.
Sastojci
Za brodet:
3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 luk, sitno sjeckan
5-6 čehne bijelog luka, sitno sjeckane
½ kašike sjemenki komorača
1 limun, 2-3 trakice kore, a ostatak narezan na klinčiće za posluživanje
1 lovorov list
2 kašike koncentrata paradajza
1 konzerva (400g) paradajza u plodovima
100 ml ribljeg temeljca
75 ml suhog bijelog vina (ili hrvatskog prošeka)
2 kašike bijelog vinskog octa
1 kg mješavine ribe (oguljene i narezane) i plodova mora (oguljeni i cijeli)
20 g svježeg peršuna, sitno sjeckanog, plus dodatak za posluživanje
Za palentu:
35 g neslanog maslaca
700 ml ribljeg ili povrtnog temeljca, ili više ako volite rjeđu palentu
200 g brze palente
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema
- Zagrijte 3 kašike maslinovog ulja u velikoj tavi s poklopcem na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte, s poklopcem, povremeno miješajući, 10-12 minuta, dok ne omekša i postane proziran.
- Dodajte 5-6 čehni bijelog luka, ½ kašike sjemenki komorača, 2-3 trakice kore limuna, 1 lovorov list i 2 kašike koncentrata paradajza i kuhajte, stalno miješajući, 1 minutu dok ne osjetite miris luka, a luk bude dobro obložen koncentratom paradajza.
- Dodajte 400 g paradajza, 100 ml ribljeg temeljca, 75 ml suhog bijelog vina, 1 kašiku soli i prstohvat crnog bibera. Kuhajte, bez poklopca, povremeno miješajući i zgnječujući paradajz, 10-12 minuta, dok ne omekša i umak se zgusne, smanjujući se za otprilike polovinu.
- Dodajte 2 kašike bijelog vinskog octa i 1 kg mješavine ribe i plodova mora. Pokrijte tavu i kuhajte 18-20 minuta, dok riba ne bude skuhana, ali još uvijek čvrsta.
- Ako koristite školjke ili dagnje, dodajte ih 5-6 minuta prije kraja kuhanja i bacite one koje se nisu otvorile. Nemojte miješati kako ne biste slomili ribu – povremeno samo lagano protresite tavu.
- Skinite s vatre, uklonite lovorov list i umiješajte 20 g svježeg peršuna.
Priprema palente
- U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopite 35 g neslanog maslaca, dodajte 700 ml ribljeg ili povrtnog temeljca, 2 kašike soli i prstohvat crnog papra.
- Kada zakipi, smanjite vatru na srednju i polako dodajte 200 g brze palente, neprestano miješajući.
- Kuhajte, neprestano miješajući, 6-8 minuta dok palenta ne bude kuhana. Ako želite rjeđu konzistenciju, dodajte više temeljca.
- Dodajte 2 kašike maslinovog ulja i dobro promiješajte. Poslužite palentu u zdjelama, a preko nje stavite brodet, pospite peršunom i dodajte klin limuna.
3. Priganice (Crnogorski loptice od tijesta)
Ove priganice mogu biti i slatke i slane – obje verzije su podjednako ukusne.
Priganice je naziv za ove pržene delicije u Crnoj Gori, dok se u drugim krajevima Balkana nazivaju fritule u Hrvatskoj, miške u Sloveniji, tiganici ili uštipci u Sjevernoj Makedoniji, petulla u Kosovu i Albaniji, a varijacije na uštipke postoje i na drugim mjestima.
Sastojci
10 g instant suhog kvasca
1 kašika šećera u prahu
75 ml mlijeka, zagrijanog
175 g običnog brašna
1 srednje veliko jaje, lagano umućeno
Suncokretovo ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema
- U maloj zdjeli pomiješajte 10 g kvasca, 1 kašiku šećera i 75 ml mlijeka, pa ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasto.
- U velikoj zdjeli, prosijte 175 g brašna i ½ kašike soli. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte smjesu od kvasca, 1 jaje, 25 ml vode.
- Električnim mikserom miksajte dok ne postane glatko i prozračno. Smjesa treba biti gusta. Ako je previše gusta i teško je miješati, dodajte još vode. Pokrijte i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta.
- U srednje dubokoj tavi zagrijte suncokretovo ulje na srednje jakoj vatri dok ne dostigne temperaturu od 175°C, ili dok komadić tijesta ne počne odmah frkati kad ga stavite u ulje.
- Kašikom izvadite veliku količinu tijesta, a drugom kašikom oblikujte u kuglicu, pa je pažljivo spustite u ulje.
- Pržite u serijama od 4-6 (nemojte pretrpavati tavu) 2-3 minute, povremeno okrećući, dok ne postanu naduvene i zlatno smeđe.
- Izvadite ih kašikom s rupama i stavite na tacnu obloženu kuhinjskim papirom da ocijede. Poslužite toplo, posuto šećerom u prahu ako želite, uz bijelo sirenje i aprikotski džem, ili bilo koji slatki ili slani prilog po vašem izboru.