Evo kako ih pripremiti

Bruskete: Idealno jelo za vruće dane

Autor: Žene.ba
Bruskete: Idealno jelo za vruće dane
Foto: Ilustracija

Bruskete su jednostavno, osvježavajuće i ukusno jelo koje je savršeno za ljetne dane kada želite nešto brzo i lako za pripremu. Ova kombinacija hrskave tostirane bagete s ukusnim sezonskim dodacima pravi je hit na svakom stolu. Evo kako da napravite savršene bruskete kod kuće!

Sastojci

  • 1 francuska bageta ili druga hrskava bageta
  • 2-3 češnja češnjaka, oljuštena i prepolovljena
  • 3-4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 paradajza, iseckana na sitne kockice
  • Svježi bosiljak, iseckan
  • So i svježe mljeveni biber po ukusu
  • Balsamični sirup (opciono, za posluživanje)

Priprema

Priprema bagete

  • Zagrijte rernu na 200°C.
  • Bagetu isjecite na kolutove debljine oko 1 cm.
  • Složite kolutove bagete na pleh obložen papirom za pečenje.

Tostiranje bagete

  • Bagetu prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
  • Premažite svaki kolut češnjakom (trljajući češnjak po površini).
  • Stavite pleh u zagrijanu rernu i pecite 8-10 minuta ili dok kruh ne postane hrskav i lagano zlatno smeđe boje. Pazite da ne prepečete.

Priprema paradajza

U međuvremenu, u zdjeli pomiješajte isjeckani paradajz, svježi bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje, so i biber po ukusu.

Posluživanje

Kad su kolutovi bagete pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade.
Na svaki kolut bagete rasporedite smjesu paradajza i bosiljka.
Po želji, prije posluživanja možete preliti bruskete balsamičnim sirupom za dodatni ukus.