zdrava opcija

Brza i zdrava večera: Omlet sa špinatom i škampima

Autor: Žene.ba
Brza i zdrava večera: Omlet sa špinatom i škampima
FOTO: Ilustracija

Umorni ste nakon dugog dana i ne želite da kuhate? Otkrijte brzi recept za zdravu večeru: omlet sa špinatom i škampima, uz borovnice za desert

Zamislite situaciju: dolazite kući umorni nakon dugog i stresnog dana, bez želje da kuhate, a u frižideru imate samo nekoliko sastojaka. Da li će zdrava večera biti na stolu? Da, u redu.

Omlet sa špinatom i škampima koji ćete obožavati

U takvim danima često posegnemo za hranom bogatom ugljenim hidratima i šećerima koji brzo generišu dopamin, ali takođe izazivaju nagli porast glukoze.

Evo šta nutricionisti preporučuju kao brzu i zdravu opciju za večeru: Pmlet sa špinatom i škampima.

Sve što vam treba su tri sastojka za pripremu ovog jela, a svi pružaju vitamine i umirujuće efekte potrebne na kraju dana.

Omlet sa špinatom i škampima je zdrava opcija

“Jaja su sjajan izvor proteina,” kaže nutricionistkinja Cristina Barrous . “A pošto imaju i žumance, pružaju nam zdrave masti koje su nam potrebne.” Dodatne prednosti: jaja dodaju vitamine A, D, E i K u vašu ishranu i čine da se osjećate siti.

Špinat takođe ima mnoge prednosti, uključujući vitamin K, koji je dobar za cirkulaciju krvi. Uveče, Barrous naglašava da magnezijum u špinatu može pomoći u promicanju boljeg sna.

Škampi su važan izvor proteina, vitamina i minerala. Večere bogate proteinima ne samo da vas duže drže sitima, već mogu pomoći i u ubrzavanju metabolizma. “Proteini su neophodni za formiranje novih tkiva,” kaže nutricionista i biokemičar Leticia Carrera. To je važno jer “noću naše telo prelazi u režim oporavka,” dodaje ona.

Desert: šaka svježih ili smrznutih borovnica

Iako postoje i druge zdrave opcije za desert nakon večere – jogurt je jedna od njih – Barrous preporučuje borovnice jer imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ćete izbjeći nagli porast šećera u krvi. Borovnice su takođe bogate vlaknima, vitaminom C i kalijumom, a zbog antioksidanata koje sadrže, dobre su za kožu.

Da bi vam olakšala, borovnice ne moraju biti svježe. “Mogu se jesti smrznute kao slatkiš,” kaže Barrous. Štaviše, jedna studija sugeriše da smrznuto voće može sadržati čak i više antioksidanata. Zato se uvijek pobrinite da imate ekstra veliku kesu borovnica u zamrzivaču.

Uz ove savjete, možete lako pripremiti zdravu večeru, čak i kada se čini da nemate vremena. Ovi obroci ne samo da su ukusni, već i nutritivno bogati, pomažući vam da se opustite i napunite energiju za sutrašnji dan. Tako možete smanjiti stres i uživati u svakom zalogaju, znajući da brinete o svom zdravlju.