Nutricionistički dragulj

Comfort food: Pripremite laganu tjesteninu s pet ili manje sastojaka!

Autor: Žene.ba
Comfort food: Pripremite laganu tjesteninu s pet ili manje sastojaka!
Foto: Pexels

Tjestenina je onaj comfort food koji mnogi obožavaju – brz, ukusan i povoljan obrok koji nikada ne razočara. Međutim, uprkos svojoj popularnosti, nije uvijek na glasu kao najzdraviji izbor.

Često se smatra nezdravom zbog prevelikih porcija, previše masnih umaka i vrste tjestenine koju koristimo. Ipak, nije sve tako crno! Uz nekoliko jednostavnih trikova, tjestenina može biti prava nutritivna bomba.

Ako se držimo osnovnih podataka, jedna šoljica kuhanih špageta sadrži 169 kcal, 34 g ugljikohidrata i 6 g proteina, što nije nužno loše, ali nije ni potpuni obrok. Ljubitelji tjestenine ne moraju gubiti nadu!

S nekoliko pametnih odabira, poput cjelovitih žitarica ili mahunarki, možete podići nutritivnu vrijednost svog jela. Zdraviji umaci na bazi maslinovog ulja, paradajza ili pesta, povrće i nemasni proteini, sve to može učiniti vašu večeru hranjivijom, a pritom ostati jednako ukusna.

Jedna od ključnih stavki je kontrola porcija. Stručnjaci preporučuju okvirno jednu šoljicu kuhane tjestenine po osobi, što je približno veličini šake. A sada, za inspiraciju, evo nekoliko jednostavnih i zdravih recepata koji će vas oduševiti!

Tjestenina od graha s pestom i crvenom paprikom

Za ljubitelje brze pripreme, ovaj recept nudi savršen spoj vlakana i proteina zahvaljujući tjestenini od graha. Uz pesto i crvenu papriku, ovo jelo je prava vitaminska "dizalica" energije.

Sastojci:

- 4 šoljice tjestenine od graha
- 2 limenke graha
- 1 šoljica pesto umaka
- 2 velike crvene paprike

Priprema: Skuhajte tjesteninu, dodajte ocijeđeni grah, pesto i papriku, zagrijte na laganoj vatri i poslužite! Brzo, jednostavno i hranjivo.

Tjestenina s bolonjez umakom od leće

Zamijenite mljeveno meso lećom i uživajte u biljnom umaku bogatom vlaknima i željezom. Smrznuta mješavina povrća dodatno olakšava pripremu.

Sastojci:

- 340 g smrznute mješavine povrća
- 1 limenka pasiranog paradajza
- 1 šoljica kuhane leće
- 220 g špageta od cjelovitog zrna pšenice

Priprema: Na maslinovom ulju dinstajte povrće, dodajte bijeli luk, paradajz i leću. Poslužite s kuhanim špagetama. Savršen obrok za ljubitelje klasičnih okusa u novoj, zdravijoj verziji.

Dakle, nemojte čekati – isprobajte ove brze recepte i uživajte u laganim i hranjivim večerama!