Gosti će biti oduševljeni: Neodoljivo sočne i kremaste đulbastije za večerašnji iftar!

Ramazan nosi svoju posebnu čaroliju. Svaka večer, kad sunce zađe, porodica se okuplja oko stola, a miris tradicionalnih jela širi se domom, unoseći osjećaj mira i zajedništva.
Neka jela imaju snagu da unesu još dublje značenje u ove trenutke, a jedno od njih su svakako đulbastije. Ove mesne okruglice, koje spajaju jednostavnost i bogatstvo okusa, odišu tradicijom, ljubavlju i tihim pričama koje se prepričavaju uz svaki zalogaj. Ovo jedinstveno jelo budi sjećanje na djetinjstvo, na miris ramazana u domu nane, na smijeh porodice koja zajedno uživa u svakom zalogaju.
Svoje porijeklo vuku iz orijentalne kuhinje, ali u srcu Bosne i Hercegovine postale su pravi simbol okupljanja za iftar. Meso, krompir, začini i malo sira, sve to zajedno čini jelo koje je jednostavno, a opet, bogato okusima.
Njihova priprema nije zahtjevna, ali svaki korak nosi s sobom ljubav i pažnju prema tradiciji. U samo sat i po, uz miris prženih đulbastija i kremastog umaka koji se peče u rerni, vaša kuhinja poprima drugu atmosferu.
Sastojci koji su vam potrebni za ovo ukusno jelo:
- 600 g mljevenog junećeg mesa
- 400 g krompira
- 1 jaje
- 1 crveni ili bijeli luk
- 2 kašike prezle
- So, biber, suhi začin (po želji)
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 600 ml mlijeka
- 100 g sira
- 200 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
1. U plastičnu zdjelu stavite mljeveno meso, sitno isjeckani luk, jaje, so, biber, suhi začin i izrendani krompir. Sve dobro izmiješajte.
2. Na zagrijanom ulju oblikujte velike đulbastije, veličine dlana i pržite ih polako, uživajući u mirisu koji se širi iz tave. Svaka okruglica, kad postane zlatno-smeđa, savršeno je pripremljena. Prepržene đulbastije pažljivo prebacite u tepsiju.
3. U istu tavu stavite maslac i brašno. Kad brašno poprimiti zlatnu boju, ulijte mlijeko, uz pažljivo miješanje dok se ne stvori glatka smjesa. Smjesa bi trebala biti gusta, poput one za palačinke, a kad je prelijete preko đulbastija, osjetit ćete kako se okusi savršeno sljubljuju.
4. Dodajte vrhnje za kuhanje i nježno sve pomiješajte. Zatvorite oči i zamislite kako će vaš iftar izgledati – prepun sretnih porodičnih lica, smijeha i osjećaja zajedništva.
5. Stavite tepsiju u rernu prethodno zagrijanu na 200°C i pecite 45 minuta.
6. Na kraju, kad su đulbastije pečene i zlatne, pospite ih ribanim sirom, i vratite u rernu na još nekoliko minuta. Kad sir počne topiti, znat ćete da je obrok gotov.
Jednom kad ih probate, postat će nezaobilazni dio vaših iftara, baš kao što su bile u mnogim domovima kroz godine.