
Ako postoji tapas koji izaziva instinktivni osmijeh čim stigne na stol, to je Patatas Bravas.
Ovo je jelo istinski simbol španske nepretenciozne gastronomije – rustikalno, ali s karakterom, jednostavno, a opet savršeno za gurmanski užitak. Van hrskavo, unutra kremasto, uz umak koji vas iznenadi tačno u pravom trenutku.
Sastojci (za 2 osobe):
- 500 g krompira (najbolje brašnaste sorte)
- Maslinovo ulje
- So i biber
- Dimljena paprika (pimentón)
Za bravas umak:
- 1 kašika maslinova ulja
- 1 manja glavica luka
- 2 čehna bijelog luka
- 1 kašika dimljene paprike
- 1 kašika brašna
- 200 ml pasiranog paradajza
- Mali omjer čilija
- So, šećer i jabukovo sirće
Priprema
Krompire ogulimo, narežemo na nepravilne komade (Neka budu rustikalni) i dvaput ih termički obradimo: prvo kratko prokuhati u slanoj vodi, zatim dobro osušiti i pržiti dok ne postanu zlatno-hrskavi izvana, a podatni iznutra. Tajna? Strpljenje i vruće ulje.
Za umak:
Na maslinovom ulju lagano popržimo sitno sjeckani luk i bijeli luk. Kad omekšaju, dodajemo papriku i brašno te kratko tostiramo, zatim dolijevamo pasirani paradajz, malo šećera, čili i malo sirćeta. Kuhamo dok se ne zgusne, zatim miksamo u glatki, vatreni umak.
Krompiri se serviraju s umakom prelivenim preko njih ili sa strane – ovisi jeste li više za klasičnu prezentaciju ili za "dipanje“. Po želji dodajte aioli, ali pravi purist reći će da su bravas najbolji kad ostanu samo – bravas.
Malo pikantnosti, malo udobnosti, sve što vam treba za trenutak Mediterana na vlastitom stolu.