Pripremite za ručak

Hrskavo zadovoljstvo: Jednostavno dobre Patatas Bravas

Autor: Žene.ba
Hrskavo zadovoljstvo: Jednostavno dobre Patatas Bravas
Foto: Pexels

Ako postoji tapas koji izaziva instinktivni osmijeh čim stigne na stol, to je Patatas Bravas

Ovo je jelo istinski simbol španske nepretenciozne gastronomije – rustikalno, ali s karakterom, jednostavno, a opet savršeno za gurmanski užitak. Van hrskavo, unutra kremasto, uz umak koji vas iznenadi tačno u pravom trenutku.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 500 g krompira (najbolje brašnaste sorte)
  • Maslinovo ulje 
  • So i biber
  • Dimljena paprika (pimentón)

Za bravas umak:

  • 1 kašika maslinova ulja
  • 1 manja glavica luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 kašika dimljene paprike
  • 1 kašika brašna
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • Mali omjer čilija
  • So, šećer i jabukovo sirće

Priprema

Krompire ogulimo, narežemo na nepravilne komade (Neka budu rustikalni) i dvaput ih termički obradimo: prvo kratko prokuhati u slanoj vodi, zatim dobro osušiti i pržiti dok ne postanu zlatno-hrskavi izvana, a podatni iznutra. Tajna? Strpljenje i vruće ulje.

Za umak:

Na maslinovom ulju lagano popržimo sitno sjeckani luk i bijeli luk. Kad omekšaju, dodajemo papriku i brašno te kratko tostiramo, zatim dolijevamo pasirani paradajz, malo šećera, čili i malo sirćeta. Kuhamo dok se ne zgusne, zatim miksamo u glatki, vatreni umak.

Krompiri se serviraju s umakom prelivenim preko njih ili sa strane – ovisi jeste li više za klasičnu prezentaciju ili za "dipanje“. Po želji dodajte aioli, ali pravi purist reći će da su bravas najbolji kad ostanu samo – bravas.

Malo pikantnosti, malo udobnosti, sve što vam treba za trenutak Mediterana na vlastitom stolu.