Uštipci su omiljeni među mnogima jer su odličan izbor i za vruće i za hladne dane, te se lako kombinuju sa slanim i slatkim prilozima. Međutim, njihova priprema može biti zahtjevna jer obično uključuje miješanje tijesta i prženje. No, kako biste uštedjeli vrijeme, donosimo recept koji ne zahtijeva čekanje da tijesto naraste. Uživajte u pripremi!
Sastojci
- 2 jaja
- 250 ml jogurta
- 350 g brašna
- 2 kašike ulja + za prženje
- 1 kašičica soli
- 1 kašikica praška za pecivo
- 1/2 kašikice suhog kvasca
Priprema
Pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj posudi umutite jaja s jogurtom i 2 kašike ulja. Postepeno tu smjesu dodajte u suhe sastojke, miješajući dok ne dobijete srednje gusto tijesto. U dublju tepsiju sipajte ulje tako da je dubina 3-4 cm i ostavite da se zagrije na srednjoj temperaturi.Nakon toga kašikom vadite smjesu tijesta i spuštajte je u zagrijano ulje. Zatim pržite uštipke sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju, i pazite da ne zagore. Poslužite po želji.