VIKEND RECEPT

Kako napraviti japanski cheesecake: Tajna prozračne i ukusne torte

Autor: Žene.ba
Kako napraviti japanski cheesecake: Tajna prozračne i ukusne torte
Foto: Ilustracija

Japanski cheesecake, poznat i kao "Japanese Cheesecake" ili "Soufflé Cheesecake", poznat je po svojoj laganoj, prozračnoj teksturi i blago slatkom okusu.

Sastojci:

250 g krem sira
50 g omekšalog maslaca
140 g šećera
100 ml mlijeka
60 g brašna
20 g škrobnog brašna (poput kukuruznog škroba)
6 jaja (odvojeno žumanjci i bjelanjci)
Sok od ½ limuna
Prstohvat soli
Šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

Priprema kalupa: Kalup za tortu s odvojivim rubom (promjera 22–24 cm) obložite papirom za pečenje (i dno i rubove).
Priprema smjese: U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir, omekšali maslac, šećer i mlijeko. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte brašno, škrobno brašno, žumanjke, sok od limuna i prstohvat soli. Dobro promiješajte dok smjesa ne postane homogena.
Priprema bjelanjaka: U drugoj zdjeli, pomoću miksera, istucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Spajanje smjesa: Postupno, u tri dijela, dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu s krem sirom, nježno miješajući špatulom nakon svakog dodavanja kako biste sačuvali zrak u smjesi.
Pečenje: Smjesu izlijte u pripremljeni kalup. Stavite kalup u veći pleh i napunite pleh vrućom vodom do polovice visine kalupa (vodena kupelj). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150°C i nastavite peći još 30 minuta.
Hlađenje: Nakon pečenja, isključite pećnicu i ostavite cheesecake još 15 minuta unutra. Zatim izvadite iz pećnice, uklonite kalup s vodom i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Posluživanje: Ohladeni cheesecake pospite šećerom u prahu po želji i poslužite.

Uživajte u pripremi i degustaciji ovog laganog i ukusnog japanskog cheesecakea!