U kuhinji

Kako naučiti bolje kuhati

Autor: Žene.ba

Kuhanje nije vještina kojom se bavi samo nekolicina talentiranih, iako postoje brojni skupi restorani i supermarketi s ponudom egzotičnih gotovih jela kojima je u interesu da vas uvjere upravo u suprotno.

Ne slušajte što kažu – vi znate kuhati

Julia Child, poznata autorica mnogih kuharica i zvijezda TV-kuhinje, koja je američkoj javnosti prva predstavila tajne i tehnike francuske kuhinje, suprotstavila se ideji kuhanja kao elitističkoj razonodi. Prema njezinim riječima: “Ako znate čitati, onda znate i kuhati.”

Nabavite osnovnu kuharicu

Kad vam kažu da sve što trebate učiniti da biste pripremili izvrsno jelo jest slijediti upute iz knjige, to možda i nije tako ohrabrujuće ako ne znate od koje knjige početi. Na tržištu postoji toliko kuharica koje na početnike u kuhanju često znaju djelovati zastrašujuće – kao i mnogi televizijski programi o kuhanju.

Zato ako želite naučiti kuhati, nemojte početi od razvikanih primjeraka iz pera posljednjega najtraženijega slavnoga kuhara. Kupite najosnovnij i vodič kroz kuhanje – onaj koji će vam objasniti sve pojmove koji su možda sasvim jasni iskusnu kuharu, kao na primjer “peći”, “pržiti” ili “blanširati”.

Potražite kuharicu koja ne piše samo o jelima za posebne prigode, već onu koja vas korak po korak vodi kroz pripremu osnovnih jela – temeljaca, juha, umaka, kolača te standardnih metoda rezanja mesa, ribe i povrća.

Jednom kad steknete neke vještine, proširite svoje umijeće isprobavajući recepte iz časopisa i novina. Supermarketi koji put nude svoje zbirke recepata ili imaju ponudu besplatnih kartica s receptima.

Doznajte što vaša porodica voli

Ništa neće više podići vaše samopouzdanje u kulinarskim vještinama koliko zadovoljni gosti – to jest, članovi obitelji i prijatelji koji istinski uživaju u posluženoj hrani i koji vam pokažu koliko cijene vaš trud.

Pitajte sve koje im je omiljeno jelo i nastojte ih uključiti u planiranje jelovnika. Zapamtite koja jela članovi vaše obitelji najčešće naručuj u u restoranima. Pitajte ih što su jeli kod prijatelja i ako je moguće zamolite ih da vam nabave recept; domaćice se vole hvaliti svojim jelima i mnoge će vam vrlo rado dati svoje recepte.

Slične recepte također možete potražiti u svojim kuharicama ili na internetu te tako iznenaditi ukućane posluženim omiljenim jelima, piše Savjetnica.com 

Pročitajte čitav recept

Nemojte početi kuhati dok niste recept pročitali od početka do kraja i prikupili sve sastojke na radnome stolu. Može vam se činiti očiglednim, no mnoga jela ne uspiju ako to ne učinite. Možda vam sve do sredine recepta ne piše da vam treba omekšali maslac, a dok dođete do toga dijela, vaš je maslac još uvijek u hladnjaku tvrd kao kamen. Ili možda ne piše da morate unaprijed zagrijati pećnicu i to shvatite tek kad ste već pripremili i oblikovali kolač za pečenje.