mijenja sve

Kuhani kukuruz nikad sočniji zahvaljujući ovom triku

Autor: Žene.ba
Kuhani kukuruz nikad sočniji zahvaljujući ovom triku
Foto: Pexels

Zaboravite na običnu vodu i prstohvat soli. 

Vrsni meksički i francuski chefovi znaju da postoji jedan tajni sastojak koji kuhanom kukuruzu daje slast, dubinu i onu posebnu notu. Riječ je o mlijeku.

Dodavanjem mlijeka u vodu za kuhanje kukuruza dobijate savršeno sočan, blago kremast okus, dok svako zrno postaje nježno, ali ne gnjecavo. I još jedan mali trik – kašika maslaca koja se dodaje u ključalu tekućinu.

Sastojci:

  • 4 svježa klipa kukuruza
  • 1 litra vode
  • 500 ml mlijeka
  • 1 kašika maslaca
  • Prstohvat soli

Priprema

U većem loncu prokuhajte vodu i mlijeko zajedno. Dodajte maslac i so. Kada počne ključati, ubacite kukuruz i kuhajte 8–10 minuta. Zrna će postati zlatna, meka i nevjerovatno aromatična.

Poslužite uz komadić svježeg maslaca, pospite čilijem u prahu ili limetinom koricom. 

Uživajte!