Savršenstvo iz rerne

Lagani desert za tople ljetne večeri: Babka s karamelom od hurmi

Autor: Žene.ba
Lagani desert za tople ljetne večeri: Babka s karamelom od hurmi
Foto: Pexels

Iako babku često vežemo uz zimu i začine, ova ljetna interpretacija daje joj novu svježinu i to bez težine, ali s bogatstvom teksture i ukusa. 

Umjesto gustih krema, koristimo karamelu od svježih hurmi – prirodni zaslađivač s kiselim, voćnim notama, koji savršeno balansira puterasto tijesto. Ovo je savršen desert za ljetne večere na terasi, a možete ga servirati uz kuglicu sladoleda od vanilije ili laganu kremu od mascarponea i limuna.

Hrskava izvana, podatna iznutra, aromatična, a opet lagana. I što je najvažnije može se pripremiti unaprijed i poslužiti ohlađena, uz čašu domaće limunade.

Sastojci

Tijesto:

  • 5 g (1 ½ kašikice) suhog kvasca
  • 146 g (2/3 šoljice) mlakog punomasnog mlijeka
  • 38 g (3 kašike) sitnog šećera
  • 3 žumanca (sobne temperature)
  • 10 g (1 kašika) ekstrakta vanilije
  • 1 g (prstohvat) mljevenog kardamoma ili limunove korice (za ljetnu svježinu)
  • 275 g brašna za hljeb + 30 g dodatnog
  • 8 g (2 kašike ) soli
  • 75 g neslanog maslaca, sobne temperature

Karamela od hurmi:

  • 160 g svježih hurmi bez košpica (ili natopljenih sušenih)
  • 100 g svijetlog smeđeg šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • Malo soli
  • 1/4 kašike cimeta ili cejlonskog kardamoma
  • 75 g neslanog maslaca

Premaz:

1 jaje + 2 kašike vode

Sirup za kraj:

  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vode
  • Nekoliko kapi limunovog soka

Priprema

1. Tijesto

U mlakom mlijeku aktivirajte kvasac sa šećerom (5 minuta). Dodajte žumance, vaniliju, kardamom ili limunovu koricu. Umiješajte brašno i so, pa zamijesite tijesto.

Kad se počne povezivati, dodajte maslac sobne temperature. Mijesite dok ne postane glatko.

Prebacite tijesto u lagano nauljenu posudu, pokrijte i pustite da se diže 1,5 do 2 sata ili dok se ne udvostruči.

2. Karamela od hurmi

Hurme potopite u vrućoj vodi 10 minuta ako su sušene. Ocijedite i izmiksajte u pastu. Dodajte šećer, limun, so, začine i maslac, a onda mutite dok ne dobijete glatku, svijetlu pastu. Ostavite da se hladi.

3. Formiranje pletenice

Tijesto razvaljajte u pravougao (30 x 36 cm), debljine 1 cm. Ravnomjerno namažite karamelu. Zarolajte tijesto po dužini, pa ga ohladite 10 minuta kako bi se lakše rezalo.

Zarežite rolu po dužini, pa dvije polovice uvijte jednu oko druge.

Stavite u kalup obložen papirom za pečenje (20 x 10 cm). Pokrijte i ostavite da naraste još 45–60 min.

4. Pečenje

Zagrijte rernu na 175 °C. Premažite jajem i pecite 35–40 minuta. U međuvremenu skuhajte sirup i prelijte ga preko tople babke čim je izvadite iz rerne – za dodatnu sočnost.

Poslužite ohlađeno, uz grčki jogurt i svježe bobičasto voće za ljetni balans. Babka se može i zamrznuti u šnitama – idealno za nenajavljene goste ili kasnu ljetnu večeru.