Morate isprobati

Ljetna štrudla od šljiva: Jednostavan recept za savršeni desert

Autor: Žene.ba
Ljetna štrudla od šljiva: Jednostavan recept za savršeni desert
Foto: Ilustracija

Zrele i sočne šljive iskoristite za pripremu domaće, mirisne štrudle…

Predivna boja, neodoljiva aroma i okus, čine štrudlu od šljiva omiljenim ljetnim desertom. Priprema je jednostavna i neće vam oduzeti mnogo vremena. 

Sastojci

  • Kore za savijače 500 g
  • Šljive 1 kg
  • Cimet 1 kašikica
  • Krušne mrvice 4 kašike
  • Smeđi šećer 5 kašika
  • Maslac 2 kašike
  • Šećer u prahu 2 kašike

Postupak

Rernu zagrijte na 200°C, a pleh premažite maslacem. Šljive operite, izvadite im košpice i narežite ih na četvrtine.

Svaku koru premažite maslacem, nadjenite je šljivama, pospite 1 cimetom, dodajte i 2 kašikice krušnih mrvica te 2 kašike smeđeg šećera. Zamotajte koru i prebacite u pleh.

Postupak ponovite s preostalim korama.

Premažite ih maslacem i pecite 35 minuta ili dok štrudla ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.