pikantni zalogaji

Mini burgeri kao iz najboljeg bistroa – tajna je u umaku!

Autor: Žene.ba
Mini burgeri kao iz najboljeg bistroa – tajna je u umaku!
Foto: Pexels

Miris pečenog mesa, mekano brioche pecivo i umaci koji podižu okus – mini burgeri su pravo malo remek-djelo koje donosi radost na svaki stol. 

Savršeni su za druženja, porodične večere, ali i iftar jer ih možete pripremiti unaprijed i prilagoditi svim uzrastima. Djeca ih obožavaju zbog veselih boja i malih dimenzija, a odrasli jer su zalogaj prepuni pikantnih okusa.

Ključ je u sočnom mesu, mekanom pecivu i dobro odmjerenim dodacima. Donosimo recept koji spaja sve što volimo kod burgera, uz opciju prilagodbe za one koji poste – bez gubitka na okusu.

Sastojci za brioche peciva:

  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 450 g glatkog brašna + 50 g po potrebi
  • 1,5 kašika soli
  • 60 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 jaje + 1 kašika mlijeka za premazivanje

Za boju (po želji):

  • Crnilo od sipe (za crna peciva)
  • Ljubičasta i crvena jestiva boja u prahu

Priprema peciva:

1. Kvasac otopiti u mlakoj vodi s mlijekom i šećerom. Ostaviti 5 minuta.
2. U drugoj posudi pomiješati brašno i so, dodati maslac i prstima ga utrljati. Umiješati jaje i vodu s kvascem.
3. Mijesiti 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Pokriti i pustiti da se diže sat vremena.
4. Podijeliti na manje kuglice (50 g za mini peciva) i ostaviti da odstoje još 30 minuta.
5. Peći na 200°C oko 12 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Sastojci za meso:

  • 750 g mljevenog junećeg vrata
  • So, biber
  • 6 feta cheddar sira

Priprema mesa:

1. Meso oblikovati u male pljeskavice (oko 70 g svaka). Napraviti malu udubinu u sredini kako se ne bi previše skupile.
2. Peći na grill tavi po 3 minute sa svake strane, a kad ih okrenete, staviti sir da se otopi.

Tri brza umaka!

Umak od senfa i meda: 6 kašika majoneze, 3 kašike senfa, 2 kašike meda i sok od limuna

Burger umak: 60 g majoneze, 2 kašike kečapa, 1 kašika senfa, sitno nasjeckani kiseli krastavci i čehno bijelog luka.

Curry mayo: 20 g majoneze, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika curry praha

Slaganje burgera

Svježa zelena salata ide na dno, zatim meso, prilozi poput kiselih krastavaca i karameliziranog luka, te na kraju umak i gornji dio peciva.

Mini burgeri su idealni za iftar jer se mogu pripremiti unaprijed i brzo složiti kada dođe vrijeme za jelo. Mogu se poslužiti i kao vesela opcija za djecu – uz zabavne boje i prilagođene priloge poput sira, blagog umaka ili hrskave salate.

Jedan zalogaj i nestaju!Najsočniji mini burgeri