Turšija je neizostavan dio zimnice u mnogim domaćinstvima.
Puna boja, mirisa i okusa, donosi dašak ljeta i svježine u hladne zimske dane. Bilo da se služi uz ručak ili kao salata uz meso i pite, turšija je klasik koji uvijek rado jedemo.
U nastavku vam donosimo jednostavan i provjeren recept za turšiju koja uspijeva svaki put.
Potrebno:
- 1 plastična ili staklena kanta s poklopcem (10 litara)
- 5 kg miješanog povrća po izboru
(kupus, paprika, krastavac, mrkva, karfiol, zeleni paradajz, šeri paradajz – sve može, po ukusu) - 1 l alkoholnog sirćeta
- 3 l vode
- 40 dag (400 g) šećera
- 20 dag (200 g) soli
- 1 kesica vinobrana (oko 5 g)
Priprema:
Priprema povrća i posude:
Dobro operite kantu i povrće. Povrće očistite i isijecite na komade željene veličine. Manje komade poput šeri paradajza ili malih krastavaca možete ostaviti cijele.
Slaganje u kantu:
Povrće slažite slojevito u kantu, ravnomjerno raspoređujući različite vrste da se boje i okusi izmiješaju.
Pravljenje naliva:
U posebnoj posudi pomiješajte vodu, sirće, šećer, so i vinobran. Miješajte dok se so i šećer ne otope. Po želji možete dodati i par zrna bibera ili list lovora za dodatni šmek.
Prelivanje:
Dobijenu tečnost sipajte preko povrća u kanti tako da sve bude prekriveno. Poklopite dobro.
Odmor i fermentacija:
Kantu stavite na hladno, tamno mjesto – podrum, špajz ili balkon (ako nije previše hladno). Držite van dohvata djece i kućnih ljubimaca.
Vrijeme čekanja:
Ostavite turšiju da odstoji 2 do 3 sedmice. Nakon toga, spremna je za konzumaciju. Što duže stoji, to će okus biti intenzivniji i bolji.
Povrće mora biti potpuno prekriveno tečnošću da ne bi došlo do kvarenja.
Ako se tokom stajanja stvori bijela pjena na vrhu, to je normalna pojava – samo je skinite kašikom.
Turšiju ne otvarajte često, da ne biste narušili proces fermentacije.