svi je vole

Napravite turšiju kao profesionalac – recept koji svi traže!

Autor: Žene.ba
Napravite turšiju kao profesionalac – recept koji svi traže!
Foto: Freepik

Turšija je neizostavan dio zimnice u mnogim domaćinstvima.

Puna boja, mirisa i okusa, donosi dašak ljeta i svježine u hladne zimske dane. Bilo da se služi uz ručak ili kao salata uz meso i pite, turšija je klasik koji uvijek rado jedemo.

U nastavku vam donosimo jednostavan i provjeren recept za turšiju koja uspijeva svaki put.

Potrebno:

  • 1 plastična ili staklena kanta s poklopcem (10 litara)
  • 5 kg miješanog povrća po izboru
    (kupus, paprika, krastavac, mrkva, karfiol, zeleni paradajz, šeri paradajz – sve može, po ukusu)
  • 1 l alkoholnog sirćeta
  • 3 l vode
  • 40 dag (400 g) šećera
  • 20 dag (200 g) soli
  • 1 kesica vinobrana (oko 5 g)

Priprema:

Priprema povrća i posude:

Dobro operite kantu i povrće. Povrće očistite i isijecite na komade željene veličine. Manje komade poput šeri paradajza ili malih krastavaca možete ostaviti cijele.
Slaganje u kantu:
Povrće slažite slojevito u kantu, ravnomjerno raspoređujući različite vrste da se boje i okusi izmiješaju.

Pravljenje naliva:

U posebnoj posudi pomiješajte vodu, sirće, šećer, so i vinobran. Miješajte dok se so i šećer ne otope. Po želji možete dodati i par zrna bibera ili list lovora za dodatni šmek.

Prelivanje:

Dobijenu tečnost sipajte preko povrća u kanti tako da sve bude prekriveno. Poklopite dobro.

Odmor i fermentacija:

Kantu stavite na hladno, tamno mjesto – podrum, špajz ili balkon (ako nije previše hladno). Držite van dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Vrijeme čekanja:

Ostavite turšiju da odstoji 2 do 3 sedmice. Nakon toga, spremna je za konzumaciju. Što duže stoji, to će okus biti intenzivniji i bolji.


Povrće mora biti potpuno prekriveno tečnošću da ne bi došlo do kvarenja.
Ako se tokom stajanja stvori bijela pjena na vrhu, to je normalna pojava – samo je skinite kašikom.
Turšiju ne otvarajte često, da ne biste narušili proces fermentacije.