Evo nekih ideja

Ne bacajte prezrelo voće: iskoristite ga na ukusan i zdrav način

Autor: Žene.ba
Ne bacajte prezrelo voće: iskoristite ga na ukusan i zdrav način
Foto: Ilustracija

Kada voće počne sazrijevati i postane prezrelo, to često znači da većina ljudi razmišlja o bacanju. Međutim, ovo je zapravo prilika da iskoristite to voće na kreativan način, stvarajući ukusne i zdrave obroke i grickalice. Umjesto da bacate prezrelo voće, evo nekoliko načina kako ga možete iskoristiti na kulinarski inspirativan način.

Voćni smoothieji

Prezrelo voće odlično se uklapa u voćne smoothieje. Dodajte prezrele banane, jagode, breskve ili bilo koje druge voćke u blender zajedno s malo jogurta, mlijeka ili biljnog mlijeka po izboru. Dodavanjem malo leda dobit ćete osvježavajući napitak bogat vitaminima i antioksidansima.

Voćne salate

Iskoristite prezrelo voće kao glavni sastojak za voćne salate. Kombinujte voće poput manga, ananasa, dinje i breskvi s malo svježe metvice ili mente za svježinu. Dodajte malo meda ili limunovog soka za dodatnu dimenziju okusa.

Pečeno voće

Pečeno voće je jednostavno za pripremu i pruža bogatstvo okusa. Isjecite prezrele jabuke, kruške ili breskve na tanke šnite, pospite ih cimetom i malo smeđeg šećera te ih pecite u pećnici dok ne omekšaju i karameliziraju se. Poslužite ih samostalno ili kao dodatak za zobenu kašu, grčki jogurt ili sladoled.

Voćni kolači i muffini

Prezrelo voće može dodati sočnost i slatkoću pečenim poslasticama poput kolača i muffina. Dodajte nasjeckane banane, jagode, borovnice ili breskve u tijesto za kolače ili muffine prije pečenja. Ovo će rezultirati mekanim i ukusnim poslasticama koje su idealne za doručak ili desert.

Voćni pirei i namazi

Prezrelo voće možete pretvoriti u glatke pire ili namaze koji se mogu koristiti kao dodaci za palačinke, tost, ili kao baza za sladoledne poslastice. Jednostavno skuhajte ili ispecite voće, zatim ga usitnite u blenderu ili procesoru hrane dok ne postane glatko. Po želji dodajte malo meda, cimeta ili vanilije za dodatnu aromu.

Voćni čajevi i napici

Prezrelo voće može poslužiti kao osnova za voćne čajeve i napitke. Dodajte nasjeckano voće poput krušaka, jabuka ili šljiva u vruću vodu zajedno s začinima poput cimeta, đumbira ili karanfilića. Ostavite da se kuha nekoliko minuta, zatim procijedite i poslužite kao osvježavajući napitak.