Od prvog hrskavog lista do zadnje mrvice – domaće sfogliatelle kao iz italijanske pekare

Ako jedna slastica zaslužuje status kraljice među italijanskim desertima, to je sfogliatella – višeslojna, hrskava i puna tople, aromatične smjese.
Naziv potiče od riječi sfoglia, što znači list, a svaki zalogaj otkriva desetke nježno pečenih slojeva tijesta.
Sastojci (za otprilike 10 komada)
Tijesto
- 250 g glatkog brašna (tip 00)
- 1 kašikica soli
- 100 ml mlake vode
- 30 g otopljenog maslaca (plus dodatno za premazivanje slojeva)
- 1 kašika meda
Smjesa
- 250 ml vode
- 100 g griza
- 250 g svježe rikote (dobro ocijeđene kroz gazu)
- 100 g šećera
- Naribana korica 1 narandže
- Mali omjer cimeta
- Par kapi ekstrakta vanilije
- 30 g sitno sjeckanih kandiranih narandži (tradicionalno)
- 1 jaje
Priprema – u samo dva koraka (plus vrijeme za odmaranje)
1. Tijesto i oblikovanje slojeva
Umijesite brašno, vodu, so, maslac i med u glatko, elastično tijesto. Ostavite ga da odmara barem 30 minuta, pokriveno. Potom ga razvaljajte izuzetno tanko (idealno pomoću uređaja za pripremu tjestenine), premažite otopljenim maslacem i pažljivo zarolajte u cilindar.
Ohladite rolu najmanje 2 sata – idealno preko noći. Zatim režite kolutiće, lagano ih spljoštite prstima i oblikujte u školjkasti oblik.
2. Smjesa i pečenje
Skuhajte griz u vodi dok ne dobijete gustu smjesu, ohladite. Umiješajte rikotu, šećer, jaje, naribanu koricu narandže, cimet, vaniliju i kandirano voće. Dobro izmiješajte da bude glatko.
Napunite svaki školjkasti oblik smjesom, zatvorite lagano prstima i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 20–25 minuta, dok ne postanu zlatno-hrskave.
Prije posluživanja pospite sfogliatelle šećerom u prahu i poslužite uz espresso, onako kako to rade stari italijanski majstori slastičarstva. Ako vam nešto može ukrasti srce - to je upravo zvuk prvog hrskavog zalogaja.
Uživajte!