U svijetu kulinarskih užitaka, postoji nešto neodoljivo u toplini i jednostavnosti zapečene tjestenine, obogaćene bogatim umakom od svježeg paradjza i obiljem rastopljenog sira. Još bolje je što priprema ovog jela ne iziskuje mnogo vremena, ali ni vještina.
Sastojci
- 500 g tjestenine
- 1 konzerva pelata
- 2 kugle mozzarelle
- 1 luk
- 4 režnja češnjaka
- 1 šaka svježeg bosiljka
- pesto prema želji
- so i biber
- maslinovo ulje
Priprema
Na maslinovom ulju propržite luk dok ne poprimi boju. Dodajte češnjak, malo šećera i soli, a zatim ubacite pelat. Dodajte malo vode prema potrebi i kuhajte dok ne dobijete gusti umak i možete dodati komadiće paradjza. Pred kraj dodajte svježi bosiljak, so i biber. Tjesteninu skuhajte do pola pa je dodajte u umak, sve dobro pomiješajte i prebacite u vatrostalnu posudu. Ubacite i komadiće mozzarelle i pesto, ako ga koristite pa ubacite u rernu na 200 stepeni. Pecite 20 minuta. Prijatno!