Falafel, popularna ulična hrana, vjerovatno je nastala u Egiptu pod uticajem sličnih indijskih jela. Ovo jelo se često konzumira kao predjelo. Glavni sastojci u ovom ukusnom jelu su slanutak i začini.
Važno je napomenuti dodavanje sode bikarbone u vodu prilikom namakanja slanutka, što pomaže omekšavanju i ubrzava proces pripreme. Upotreba svježeg začinskog bilja, poput peršuna i kopra, je ključna jer ne samo što daje specifičan okus, već i doprinosi lijepoj boji. Također, dodavanje praška za pecivo prije prženja čini falafel mekšim iznutra.
Sastojci
- 450 g pečenog slanutka
- 3 vezice peršuna
- 1 vezica kopra
- 1 luk
- 5 čehni bijelog luka
- 1 kašikica soli
- 1/4 kašikice bibera
- 2 kašikice mljevenog kima
- 1/2 kašikice korijandera
- 1/3 kašikice ljute crvene paprike
- 1 kašikica praška za pecivo
- 1/2 kašikice sode bikarbone
Priprema
Slanutak ulijte u zdjelu i prelijte vodom. Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji 16 sati. Procijedite ih i osušite pa stavite u blender. Dodajte nasjeckani peršin, kopar, crni i bijeli luk. Dobro promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine. Dodajte so, biber, kim, korijander, ljutu crvenu mljevenu papriku i ponovo izmiksajte. Prebacite smjesu u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom. Stavite u frižider na najmanje 2 sata ili preko noći. Prije nego počnete pržiti falafel, smjesi dodajte prašak za pecivo i sjedinite. Navlažite ruke i oblikujte kuglice. Na vrućem ulju pržite falafele oko 3-5 minuta. Izvadite na papirnati ubrus da se ocijedi.