Voćna svježina

Panna cotta s jagodama, vanilijom i mentom: Klasik s mirisom ljeta

Autor: Žene.ba
Panna cotta s jagodama, vanilijom i mentom: Klasik s mirisom ljeta
Foto: Pexels

Panna cotta, omiljeni italijanski desert poznat po svojoj glatkoj, punoj teksturi i nenametljivoj eleganciji, u ovoj varijanti dobiva lagani, aromatični zaokret kroz svježe jagode, vaniliju i mentu.

Riječ je o desertu koji osvaja i izgledom i okusom – nježno, a sigurno.

Sastojci (za 4 porcije)

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili 1 kašika ekstrakta)
  • 3 lista želatine
  • 200 g svježih jagoda
  • 1 kašika šećera u prahu
  • Nekoliko listova svježe mente

Priprema

1. Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite da omekša. U lončiću zagrijte slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom (mahunu prethodno razrežite i sastružite sjemenke). Kad smjesa zakuha, maknite s vatre.

2. Umiješajte ocijeđenu želatinu dok se potpuno ne otopi. Procijedite kroz sito i ulijte u čaše ili kalupe. Ostavite u frižideru najmanje 4 sata. U međuvremenu, jagode očistite i izmiksajte sa šećerom u prahu u glatki pire.

3. Prije posluživanja, preko panna cotte prelijte pire od jagoda, dodajte komadiće svježih jagoda i ukrasite svježim listićima mente.

Rezultat je desert koji balansira kremoznost i svježinu, s mirisnim kontrastom vanilije i mente. 

Desert koji zaokružuje proljetni meni, ali već miriše na ljeto koje dolazi.