Panna cotta, omiljeni italijanski desert poznat po svojoj glatkoj, punoj teksturi i nenametljivoj eleganciji, u ovoj varijanti dobiva lagani, aromatični zaokret kroz svježe jagode, vaniliju i mentu.
Riječ je o desertu koji osvaja i izgledom i okusom – nježno, a sigurno.
Sastojci (za 4 porcije)
- 500 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili 1 kašika ekstrakta)
- 3 lista želatine
- 200 g svježih jagoda
- 1 kašika šećera u prahu
- Nekoliko listova svježe mente

Priprema
1. Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite da omekša. U lončiću zagrijte slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom (mahunu prethodno razrežite i sastružite sjemenke). Kad smjesa zakuha, maknite s vatre.
2. Umiješajte ocijeđenu želatinu dok se potpuno ne otopi. Procijedite kroz sito i ulijte u čaše ili kalupe. Ostavite u frižideru najmanje 4 sata. U međuvremenu, jagode očistite i izmiksajte sa šećerom u prahu u glatki pire.
3. Prije posluživanja, preko panna cotte prelijte pire od jagoda, dodajte komadiće svježih jagoda i ukrasite svježim listićima mente.
Rezultat je desert koji balansira kremoznost i svježinu, s mirisnim kontrastom vanilije i mente.
Desert koji zaokružuje proljetni meni, ali već miriše na ljeto koje dolazi.