Zdravo i ukusno

Ideje za ručak od samo 500 kalorija

Autor: Žene.ba
Ideje za ručak od samo 500 kalorija
Foto: Ilustracija

Dolazi ljeto, a s njim i želja da izgledamo sjajno u novom kupaćem kostimu. No, ponekad je teško održavati zdrave prehrambene navike u svijetu brze i procesuirane hrane. U svakom kutku grada nalaze se pekare i lanci brze hrane, te je često lakše posegnuti za tim opcijama. Međutim, postavlja se pitanje - što jesti za ručak? Dok bi najlakša opcija bila nazvati dostavu hrane i čekati da nam obrok stigne na vrata, to nije uvijek najzdraviji ili najisplativiji izbor.

Tuna salata u tortilji

Ovaj lagani a ukusni obrok ima svega 492 kalorije i vrlo je bogat potrebnim nutrijentima koji će vas držati sitom duže vrijeme, a neće naštetiti liniji.

Trebat će vam tuna iz konzerve, dvije kašike grčkog jogurta, jedna kašika senfa, kriška avokada, malo špinata i paradajza, naribana mrkva i tortilja.
Proces je jednostavan. Hranu svježu posložiti na tortilju redoslijedom kojim želite. Važno je samo da iscijedite ulje iz tune kako ne bi bilo premasno i ručak je spreman.

Mini burger od puretine sa salatom

Ovaj ukusni zalogaj dat će vašem tijelu sve što mu je potrebno za normalno funkcionisanje sa samo 496 kalorija. Nemasno meso puretine izuzetno je vrijedno i lako probavljivo, a prepuno visokokvalitetnih bjelančevina i minerala koji su važni za jačanje imuniteta. Zelena salata ima brojna ljekovita svojstva - sadrži dosta vode i hidratizira tijelo. Bogata je mineralima i djeluje kao antioksidans. Ova ideja za ručak definitivno je idealna ako želite pripremiti tijelo za ljeto.

Priprema nije komplikovana. Pecivo od cjelovitih žitarica prerežite na pola, grilovanu nemasnu puretinu (najbolje pureća prsa) isjeckajte na sitnije komadiće i stavite u pecivo. Dodajte mozzarellu, narezanu paradajz i malo bosiljka. Zelenu salatu dobro operite, narežite po želji svježih krastavaca i luka.

Burrito od piletine i graha

Još jedan jednostavan obrok bogat bjelančevinama, vlaknima i esencijalnim aminokiselinama s malo manje od 500 kalorija. Kombinacija piletine i graha obogatit će vaše tijelo potrebnim vitaminima, folnom kiselinom i željezom. A ono najbitnije, uz ovaj obrok dolazi minimalno nezdravih zasićenih masnih kiselina i holesterola.

Pripremite veću tortilju, grah i nemasno pileće meso pečeno na gril tavi bez masti. Da osvježite kombinaciju narežite malo avokada i posložite na ostale sastojke. Od povrća dodajte luk i papriku, zelenu salatu i paradajza. Ako želite, možeš dodati i malo ribanog sira po želji.