Ukusni rezultati

Pita od jabuka po receptu Michelle Obame zahtijeva pečenje od tri sata, ali vrijedi čekati

Autor: Žene.ba
Pita od jabuka po receptu Michelle Obame zahtijeva pečenje od tri sata, ali vrijedi čekati
Foto: Ilustracija

Jabuke trenutno predstavljaju najpristupačnije voće, a njihova ukusnost je neodoljiva. Uživamo u svim poslasticama od jabukama - štrudlama, pitama, fritulama, brzim kolačima, no, trenutni hit definitivno je ukusna pita od jabuka prema receptu bivše prve dame Amerike, Michelle Obame.

Priprema ove pite od jabuka zahtijeva pečenje koje traje čak tri sata.

Iako zvuči neobično, ova pita zaista se peče tri sata - na taj način tijesto postiže pahuljastu teksturu, upravo onakvu kakvu voli Barack, ističe Michelle.

Sastojci

  • 8 jabuka granny smith – oguljenih i narezanih na kriške
  • 1 i ½ do 2 šoljice smeđeg šećera (1 šalica = 250 ml)
  • 1 i ½ kašikica cimeta
  • 1 kašikica naribanog muškatnog oraščića
  • ½ kašikice soli
  • ¼ šoljice oštrog brašna
  • gotovo prhko tijesto za pitu
  • 125 g putera

 Priprema

Pripremite tijesto za pitu prema receptu i ostavite ga u frižideru preko noći. Nažalost, kod nas još uvijek nema opcije kupnje gotovog prhkog tijesta koje se koristi u ovom receptu. Pomiješajte sastojke za nadjev u zdjeli i stavi u hladnjak preko noći kako bi se svi okusi sjedinili. Zagrijte rernu na 160 stepeni i namastite veliki kalup puterom.

Razvaljajte tijesto za pitu što je tanje moguće. Polovicom tijesta obložite dno i stranice kalupa, probodite ga viljuškom na nekoliko mjesta. Nadjev od jabuka zajedno s tekućinom iz posude ulijte u tijesto. Na vrh stavite komadiće ptera u količini od 100 g. Prekrijte preostalim tijestom nadjev i pusti da tijesto lagano viri preko ivica kalupa.

Pritisni rubove tijesta na rub kalupa. Rastopi preostali maslac i premaži ga po vrhu pite. Stavi pitu u pećnicu i odmah smanji temperaturu na 150 stupnjeva. Peci oko tri sata. U to vrijeme možeš obaviti razne druge zadatke, a prvi put provjeri pitu nakon dva do dva i pol sata kako ne bi zagorjela.