Budite oprezni

Preostali ostaci hrane u frižideru su samo određeno vrijeme sigurni za konzumaciju

Autor: Žene.ba
Preostali ostaci hrane u frižideru su samo određeno vrijeme sigurni za konzumaciju
Foto: Ilustracija

Ako niste sigurni jesu li preostali ostaci hrane još uvijek sigurni za konzumaciju, nemojte rizikovati! Evo koliko vremena možete očekivati da ostaci hrane traju u frižideru i zamrzivaču.

Ostaci hrane nisu samo korisni zbog uštede vremena, već su i odličan način za smanjenje bacanja hrane i uštedu novca prilikom kupovine. No, važno je znati koliko dugo takva hrana može ostati svježa u frižideru.

Stručnjaci su za čitatelje Reader's Digesta otkrili koliko dugo će svaka vrsta hrane ostati svježa i ukusna.

Koliko mogu stajati ostaci hrane u frižideru?

Ostaci hrane ne bi trebali ostati u frižideru duže od četiri dana, iako je važno napomenuti da to može varirati ovisno o vrsti ostataka i načinu na koji su spremljeni.

Nažalost, ostaci hrane su podložniji razvoju bakterija iz različitih razloga.

"To se događa kada se hrana predugo ostavi na kuhinjskom stolu, radnoj površini ili u vozilu za dostavu hrane, na nesigurnoj temperaturi, što omogućuje bakterijama da se razmnože dok je hrana još uvijek topla", objašnjava stručnjakinja za hranu Caitlin Clark.

Temperatura frižidera igra ključnu ulogu u produženju trajanja ostataka hrane, što vrijedi za sve vrste hrane, od jaja i ribe do mlijeka.

"Provjerite jeste li postavili hladnjak na 4,4 Celzijeva stepena koristeći termometar za hladnjak. Ako je temperatura u frižideru previsoka, hrana će se brže pokvariti i može propasti prije preporučenog vremena. Čak i nekoliko stepeni može imati značajan uticaj", naglašava Clark.

Ako sumnjate da ćete pojesti ostatke hrane u roku od četiri dana, Klinika Mayo preporučuje da ih odmah zamrznete.

Kako pohraniti ostatke?

Pravilnim skladištenjem ostataka hrane možete osigurati da traju što je duže moguće, ali u većini slučajeva to će biti oko četiri dana. Također, važno je ne ostavljati ostatke hrane na radnoj ploči gdje se mogu lako zaraziti klicama u zraku ili bakterijama na radnoj površini i posuđu. Nakon što završite s obrokom ili pripremom hrane, odmah odložite te ostatke

Slijedite ove smjernice kako biste ostatke hrane sačuvali sigurnima i ukusnima:

  • Stavite ostatke u frižider dva sata nakon kuhanja.
  • Ostatke pohranite u zatvorenu vrećicu ili plitku posudu.
  • Koristite gornju policu frižidera za pohranjivanje ostataka jer ta hrana ne bi trebala biti
  • izložena patogenima koji mogu kapnuti iz sirovog mesa ili druge hrane.
  • Bacite ostatke hrane koji ste već jednom podgrijali.
  • Smrznute ostatke odmrznite u frižideru kako bi bili sigurni.