Preostali ostaci hrane u frižideru su samo određeno vrijeme sigurni za konzumaciju
Ako niste sigurni jesu li preostali ostaci hrane još uvijek sigurni za konzumaciju, nemojte rizikovati! Evo koliko vremena možete očekivati da ostaci hrane traju u frižideru i zamrzivaču.
Ostaci hrane nisu samo korisni zbog uštede vremena, već su i odličan način za smanjenje bacanja hrane i uštedu novca prilikom kupovine. No, važno je znati koliko dugo takva hrana može ostati svježa u frižideru.
Stručnjaci su za čitatelje Reader's Digesta otkrili koliko dugo će svaka vrsta hrane ostati svježa i ukusna.
Koliko mogu stajati ostaci hrane u frižideru?
Ostaci hrane ne bi trebali ostati u frižideru duže od četiri dana, iako je važno napomenuti da to može varirati ovisno o vrsti ostataka i načinu na koji su spremljeni.
Nažalost, ostaci hrane su podložniji razvoju bakterija iz različitih razloga.
"To se događa kada se hrana predugo ostavi na kuhinjskom stolu, radnoj površini ili u vozilu za dostavu hrane, na nesigurnoj temperaturi, što omogućuje bakterijama da se razmnože dok je hrana još uvijek topla", objašnjava stručnjakinja za hranu Caitlin Clark.
Temperatura frižidera igra ključnu ulogu u produženju trajanja ostataka hrane, što vrijedi za sve vrste hrane, od jaja i ribe do mlijeka.
"Provjerite jeste li postavili hladnjak na 4,4 Celzijeva stepena koristeći termometar za hladnjak. Ako je temperatura u frižideru previsoka, hrana će se brže pokvariti i može propasti prije preporučenog vremena. Čak i nekoliko stepeni može imati značajan uticaj", naglašava Clark.
Ako sumnjate da ćete pojesti ostatke hrane u roku od četiri dana, Klinika Mayo preporučuje da ih odmah zamrznete.
Kako pohraniti ostatke?
Pravilnim skladištenjem ostataka hrane možete osigurati da traju što je duže moguće, ali u većini slučajeva to će biti oko četiri dana. Također, važno je ne ostavljati ostatke hrane na radnoj ploči gdje se mogu lako zaraziti klicama u zraku ili bakterijama na radnoj površini i posuđu. Nakon što završite s obrokom ili pripremom hrane, odmah odložite te ostatke
Slijedite ove smjernice kako biste ostatke hrane sačuvali sigurnima i ukusnima:
- Stavite ostatke u frižider dva sata nakon kuhanja.
- Ostatke pohranite u zatvorenu vrećicu ili plitku posudu.
- Koristite gornju policu frižidera za pohranjivanje ostataka jer ta hrana ne bi trebala biti
- izložena patogenima koji mogu kapnuti iz sirovog mesa ili druge hrane.
- Bacite ostatke hrane koji ste već jednom podgrijali.
- Smrznute ostatke odmrznite u frižideru kako bi bili sigurni.