Recept za posnu pizzu od karamelizovanih pečuraka i luka je nešto što morate da probate.
Pa čak i ako niste ljubitelj pečuraka. Jer jednom kada se karameilizuju pored luka i bijelog luka, stavljene na savršeno jastučasto tijesto za pizzu sa debelim slojem bijelog sosa posute svježim ruzmarinom, ostaju nezaboravne.
To vam je savršena pizza - koja je sasvim slučajno - posna.
Sastojci:
za karamelizovane pečurke i luk:
2 kašike maslinovog ulja
150 g šampinjon pečuraka, tanko isječene
250 g kremini pečuraka, tanko isječene
1/2 velikog luka, isječenog na kockice
4 čena bijelog luka, izmrvljen
1/2 kašičice soli
biber po ukusu
za posni bešamel sos:
800 ml posnog mlijeka (sojino, bademovo, pirinčano)
70 g margarina
2 kašike brašna
1 kašičica soli
1/3 kašičice bibera
1/3 kašičice muskatnog oraha
1/2 kašičice bijelog luka u prahu
Ostalo:
Tijesto za pizzu
Biljni kačkavalj
Svježi ruzmarin
Priprema:
Očistite i isjeckajte povrće. Zagrijte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri i dodajte pečurke, luk i bijeli luk. Pirjajte dok sva voda ne ispari, oko sedam do deset minuta.
Posolite i dinstajte dva do četiri minuta, ili dok se sva tečnost ne ukuha i pečurke ne počnu da se lijepe za tiganj. Isključite vatru i ostavite na stranu dok ne budete spremni za sastavljanje pizze.
Uključite rernu i dobro zagrijte na 220 stepeni. Izvadite tijesto za pizzu iz frižidera kako bi se prilagodilo sobnoj temperaturi.
U međuvremenu spremite posni bešamel sos sa bijelim lukom. Sipajte biljno mlijeko u posudu, pa kuhajte i prije nego što krene da vrije stavite sa strane. U drugoj šerpi istopite margarin, pa dodajte brašno i pržite dva minuta, sve vrijeme miješajte. Zatim sipajte toplo mlijeko i začine, i kuhajte sve dok se ne zgusne, neprestano miješajući.
Kada je rerna zagrijana, počnite da spremate pizzu. Razvucite tijesto na željenu veličinu, potom nanesite bijeli sos, zatim ga prelijte mješavinom karamelizovanih pečuraka, rendanim biljnim kačkavaljem i svježim ruzmarinom.
Prebacite pizzu u rernu i pecite oko osam minuta, prenosi ona.rs.
Pustite da se pizza ohladi nekoliko minuta prije rezanja i serviranja sa mljevenom crvenom paprikom.
Uživajte dok je vruće!