Italijanski recept

Tradicionalna receptura: Domaća pizza s autentičnim italijanskim sosom

Autor: Žene.ba
Tradicionalna receptura: Domaća pizza s autentičnim italijanskim sosom
Foto: Pexels

Prava italijanska pizza prepoznaje se po jednostavnim, ali kvalitetnim sastojcima, a ključ savršenog okusa krije se u umaku. Ovaj bogati, začinjeni sos, pripremljen po tradicionalnoj recepturi, daje pizzi autentičnu aromu Napulja.

Zašto je ovaj recept poseban?

Tajna je u savršenom balansu začina i dugom kuhanju paradajza koji razvija duboki, slatkasto-kiseli okus. Dodaci poput maslinovog ulja, bijelog luka i origana pojačavaju aromu, dok domaće tijesto upotpunjuje ovu savršenu kombinaciju.

Sastojci za sos:

  • 400 g pelata ili pasirani paradajz
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
  • 1 kašika origana
  • 1 kašika bosiljka 
  • Prstohvat čilija (po želji)
  • So i biber po ukusu
  • 200 g mljevenog junećeg mesa ili tanko rezane pršute

Sastojci za tijesto:

  • 300 g brašna (tip 00 ili običnog)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 180 ml mlake vode
  • 1 kašika suhog kvasca

Priprema:

1. Sos: Na maslinovom ulju propržite bijeli luk dok ne zamiriše, dodajte paradajz i začine.

Krčkajte na laganoj vatri 20-30 minuta dok ne postane gust i aromatičan.

2. Tijesto: Kvasac pomiješajte s toplom vodom i šećerom, ostavite 10 minuta. Dodajte brašno, so i maslinovo ulje, mijesite dok ne postane glatko.

Ostavite da naraste sat vremena.

3. Tijesto razvucite, premažite sosom, dodajte omiljene sastojke i pecite u zagrijanoj rerni na 250°C oko 8-10 minuta.

4. Poslužite vruće, uz dodatak svježeg bosiljka i maslinovog ulja.

Savršeno hrskava, mirisna i bogata okusima – domaća pizza s autentičnim italijanskim sosom oduševit će svakog ljubitelja pravog mediteranskog užitka.