jednostavna priprema

Recept za bezglutenski hljeb od bundeve s malo kalorija

Autor: Žene.ba
Recept za bezglutenski hljeb od bundeve s malo kalorija
Foto: Pexels

Ovaj hljeb koristi kokosovo i bademovo brašno umjesto pšeničnog ili drugih brašna sa glutenom. Ukus je fantastičan, a priprema je jednostavna.

Sezona bundeve je u punom jeku, i osim bundevare i čorbe, možete pripremiti i ukusan bezglutenski hljeb. Njena bogata narandžasta boja ukazuje na prisustvo beta-karotena, moćnog antioksidansa koji jača imunitet, poboljšava vid, štiti kožu i pluća, i još mnogo toga. Takođe, bundeva je bogata vlaknima, kalijumom i drugim hranljivim sastojcima.

Da biste pripremili bezglutenski hljeb od bundeve, umjesto bijelog brašna koristit ćete bademovo i kokosovo brašno. Ova kombinacija je sjajna jer su i kokos i badem bogati vlaknima, sadrže malo ugljikohidrata i lako se vare. Mnogi recepti bez glutena zahtijevaju ksantan gumu, ali ona nije nužna za pripremu ovog hljeba.

Umjesto rafiniranog šećera, ovaj zdravi hljeb od bundeve zaslađuje se medom ili javorovim sirupom. Odličan je za doručak ili uz šoljicu kafe ili čaja.

Kako se priprema bezglutenski hljeb od bundeve?

Sastojci
- 1 šolja bademovog brašna
- 1⁄4 šolje kokosovog brašna
- 1⁄2 kašičice morske soli
- 1⁄2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica cejlonskog cimeta
- 1⁄2 kašičice začina za pitu od bundeve
- 3⁄4 šolje pirea od bundeve
- 1⁄4 šolje javorovog sirupa ili meda
- 1⁄4 šolje otopljenog kokosovog ulja
- 3-4 jaja

Priprema
Zagrijte rernu na 160 stepeni. Zatim pomiješajte sve suvhe sastojke. U drugoj činiji pomješajte pire od bundeve, jaja, kokosovo ulje i javorov sirup ili med. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.

Potom spojite obje smjese i miješajte kutljačom dok ne dobijete homogenu smjesu. Sipajte smjesu u pravougaoni kalup za hljeb, obložen papirom za pečenje. Pecite oko 60 minuta (provjerite na 50 minuta, jer se temperature u rernama mogu razlikovati). Izvadite hljeb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Kako pripremiti pire od bundeve
Operite i prepolovite bundevu. Uklonite sjemenke i pecite je na 180 stepeni dok ne omekša. Zatim je izgnječite viljuškom. Ono što ne potrošite za pripremu hljeba, možete dodati u čorbu, prenosi Ljepota i Zdravlje.

Možete napraviti i vlastitu mješavinu začina za pitu od bundeve. Pomiješajte tri kašike mljevenog cejlonskog cimeta, dvije kašičice mljevenog đumbira, jednu i po kašičicu mljevenog muškatnog oraščića, jednu kašičicu mljevenog karanfilića, jednu kašičicu pimenta i prstohvat mljevenog crnog bibera.