Sarajevski sahan pun ljubavi: Hadžijski ćevap s teletinom koji grije srce

Iftar u Sarajevu nije samo trenutak kada se prekida post. To je cijela tradicija, to su mirisi i zvukovi koji ispunjavaju domove, ali i ulice ovog grada, stvarajući atmosferu koja je nezamjenjiva.
I kad pomislimo na iftar, sjetimo se onih dragocjenih trenutaka okupljanja porodice, smijeha, razgovora, ali i jela koja su više od hrane. Hadžijski ćevap s teletinom je baš jedno od tih jela – ono koje priča priču, ono koje podsjeća na prošle generacije, ali i grije srce i dušu.
Miris svježe teletine koja se prži zajedno s lukom, začinima i povrćem širi se kuhinjom, a svaki zalogaj nosi sjećanje na djetinjstvo, na onu staru, sigurnu atmosferu doma. U Sarajevu, kad na stolu sjednu svi – od malih do velikih, svi su povezani istim osjećajem ljubavi i tradicije, a upravo je ovo jelo jedan od onih koji sve spaja.
Teletina se priprema jednostavno, ali s puno pažnje. Meso se prvo prži, a zatim se dodaju povrće, začini, pa se sve zalije bogatim temeljcem koji spaja okuse i daje jelu onu posebnu, neponovljivu dubinu.
Na kraju, sve se pažljivo sprema u pek papir, stvarajući mali paket u kojem se okusi spajaju i zadržavaju, a kada se peče u rerni, meso postaje sočno, mirisno i savršeno začinjeno, dok povrće upija sve te bogate arome.
View this post on Instagram
Sastojci:
- 200 g teletine
- 2 glavice luka
- Mala mrkva
- Sitno sjeckani peršun
- 1 manja crvena paprika
- 7-8 manjih šampinjona
- 1 paradajz
- So, biber - mješavina začina također
- Temeljac: pola goveđe kocke za supu + 200 ml vruće vode
- Pek papir + konac
Priprema:
1. Teletinu isjeckajte na kockice, šampinjone na listiće, luk sitno, crvenu papriku na trake, a paradajz na kockice. Mrkvu usitnite.
2. Za temeljac, pola goveđe kocke za supu prelijte s 200 ml vruće vode i dobro promiješajte.
3. Na malo ulja ispržite luk, posolite i pobiberite. Dodajte teletinu i pržite zajedno dok meso ne postane zlatno smeđe. Zatim dodajte mrkvu, paradajz i papriku, dobro izmiješajte i pržite još nekoliko minuta. Poklopite šerpu i povremeno miješajte.
4. Dodajte šampinjone i sitno sjeckani peršun, sve dobro promiješajte i kratko propržite. Zalijte s temeljcem i pustite da krčka na laganoj vatri dok tekućina ne ispari.
5. U četiri zdjelice stavite pek papir izrezan na kvadrate. Rasporedite sadržaj iz šerpe u pek papir, dobro zatvorite i povežite koncem. Stavite u tepsiju, dodajte 1 šolju vode u tepsiju, te stavite u prethodno zagrijanu rernu na 200°C. Pecite 30 minuta.
Jednostavan, ali bogat okusima, savršen je izbor za iftar. Poveuje generacije, sjećanja i mirise.
Sahan pun ljubavi, baš kao što to i Sarajevu dolikuje.