Lagani desert

Sočno, slatko i osvježavajuće: Breskve kakve još niste probali

Autor: Žene.ba
Sočno, slatko i osvježavajuće: Breskve kakve još niste probali
Foto: Pexels

Ljeto ima svoj jezik i on se najljepše govori kroz sezonsko voće. 

U trenutku kad breskve dosegnu svoj mirisni vrhunac, vrijeme je za desert koji slavi njihovu punu zrelost i baršunastu slatkoću. Blanširane breskve s kremom i želeom od istih plodova je sve što vam treba.

Sastojci:

  • 4 breskve
  • istovi breskve
  • ekstrakt ili štapić vanilije
  • 1 vrećica želatine
  • mascarpone sir
  • slatko vrhnje
  • šećer i voda

Priprema

Recept je jednostavan, a rezultat – zavodljiv poput sunčanog podneva na terasi. Četiri zrele breskve lagano zasijecite i kratko blanširajte, tek toliko da se kožica bez otpora povuče. Umjesto da je bacite, tu nježnu koru pretvorite u aromatični sirup – kuhajte je sa šećerom, vodom i daškom vanilije dok ne dobijete zlatnu smjesu mirisa i okusa.

Tim sirupom obavezno prelijte narezane breskve, a ostatak pretočite u žele uz pomoć želatine. Jer u ovom desertu, ništa se ne baca – sve se pretvara u čisto ljetno zadovoljstvo.

Prava magija dolazi u završnici – u šlagu od listova breskve. Da, dobro ste pročitali. Listovi, zajedno sa slatkim vrhnjem, daju jedinstvenu aromu koja se sjajno slaže s mascarpone sirom. Rezultat? Lagana, svilena krema koja zaokružuje desert u tri sloja: marinirane breskve, žele i mirisni krem-šlag.

Servira se ohlađeno u staklenim čašama ili na bijelom tanjiru, uz pokoji listić mente i čašu dobro rashlađenog prosecca. Ljeto je već stiglo, a ovaj desert to slavi svakim zalogajem. Uvjerite se još danas!