bosanska kuhinja

Sogan-dolma: Tradicionalni okus koji vraća u djetinjstvo

Autor: Žene.ba
Sogan-dolma: Tradicionalni okus koji vraća u djetinjstvo
Foto: Pinterest

Ako ste odrasli u Bosni i Hercegovini, sigurno znate za sogan-dolmu, jelo koje miriše na porodična okupljanja i posebne prilike.

Iako izgleda skromno, riječ je o pravoj deliciji koja spaja luk, meso i rižu u savršen sklad.

Recept u nekoliko koraka

Manje glavice crvenog luka prokuhaju se kako bi se mogle lako razdvojiti na ljuske.

Nadjev se pravi od mljevene govedine, sitno samljevenog luka, riže, jajeta, bibera i soli.

Ljuske luka se pune smjesom, pričvrste čačkalicom i slažu u šerpu.

Prelivene vodom ili čorbom, uz dodatak malo sirćeta ili pavlake, dolme se kuhaju na tihoj vatri dok ne omekšaju.

Pred kraj se začine crvenom paprikom i preliju otopljenim maslacem.

Kako se služi?

Najbolje prijaju tople, uz kiselo mlijeko ili pavlaku. Upravo taj kontrast kiselkastog i punog okusa čini sogan-dolmu posebnim jelom koje se pamti. Bilo da ih pravite prvi put ili obnavljate recept svojih nana, sogan-dolme su uvijek dobar izbor za trpezu koja miriše na tradiciju.