Mekani zalogaji

Teletina u paprici, orasi i nar: Chiles en nogada - sve što proljeće traži u jelu

Autor: Žene.ba
Teletina u paprici, orasi i nar: Chiles en nogada - sve što proljeće traži u jelu
Foto: Pexels

Postoji nešto bezvremensko u jelu koje uspijeva spojiti kompleksnost začina, svježinu voća i luksuz kremastog umaka, a da pritom izgleda poput umjetničkog djela.

Chiles en nogada su gastronomski klasik i jestivi simbol meksičkog identiteta. U zelenoj punjenoj poblano paprici, bijelom orahovom umaku i rubin crvenim zrnima nara spajaju se kultura, historija i duboka tradicija.

Jelo se servira hladno i najčešće priprema u sezoni nara i oraha, slavi bogatstvo okusa kroz slojevitu teksturu i iznova dokazuje zašto je jedno od najvoljenijih svečanih jela u Meksiku.

Sastojci (za 4 osobe)

Za paprike i punjenje:

  • 4 veće poblano paprike
  • 400 g mljevene teletine
  • 1 manja jabuka, oguljena i narezana na kockice (cca 100 g)
  • 1 kruška, oguljena i narezana (cca 100 g)
  • 1 breskva ili marelica, oguljena i narezana (cca 80 g)
  • 40 g badema, sitno sjeckanih
  • 40 g grožđica
  • 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 1 čehno bijelog luka, usitnjenog
  • 1/2 kašikice mljevenog cimeta
  • Manji omjer mljevenog klinčića
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber

Za nogada umak:

  • 100 g oguljenih oraha (namočenih u mlijeko 1h)
  • 150 ml kisele pavlake (ili vrhnja za kuhanje)
  • 80 g svježeg kravljeg sira
  • 1 kašikica šećera
  • Manji omjer mljevenog muškatnog oraščića
  • Manji omjer soli

Za dekoraciju:

  • Zrna od 1 nara
  • Svježi peršun, sitno sjeckan

Priprema u samo tri koraka!

Priprema paprika i punjenja

Poblano paprike prepecite u rerni ili direktno na plamenu dok ne poprime tamniju boju. Stavite ih u zatvorenu posudu 10 minuta pa ogulite. Pažljivo očistite od sjemenki. Na maslinovom ulju pirjajte crveni i bijeli luk, dodajte teletinu i dinstajte dok ne dobije boju.

Ubacite jabuku, krušku, breskvu, bademe, grožđice i začine. Dinstajte još 10 minuta. Ohladite pa punite paprike.

Priprema umaka (nogada)

U blender stavite oguljene orahe, kiselu pavlaku, sir, šećer, muškatni oraščić i so. Miksajte dok ne dobijete svilenkasto gladak umak. Po potrebi dodajte malo mlijeka da razrijedite.

Finalni touch

Paprike pažljivo složite na tanjiru, obilno prelijte nogada umakom. Ukrasite zrnima nara i pospite peršunom.

Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi – savršeno za svečanu proljetnu ili ljetnu večeru.

Prijatno!