Teletina u paprici, orasi i nar: Chiles en nogada - sve što proljeće traži u jelu

Postoji nešto bezvremensko u jelu koje uspijeva spojiti kompleksnost začina, svježinu voća i luksuz kremastog umaka, a da pritom izgleda poput umjetničkog djela.
Chiles en nogada su gastronomski klasik i jestivi simbol meksičkog identiteta. U zelenoj punjenoj poblano paprici, bijelom orahovom umaku i rubin crvenim zrnima nara spajaju se kultura, historija i duboka tradicija.
Jelo se servira hladno i najčešće priprema u sezoni nara i oraha, slavi bogatstvo okusa kroz slojevitu teksturu i iznova dokazuje zašto je jedno od najvoljenijih svečanih jela u Meksiku.
Sastojci (za 4 osobe)
Za paprike i punjenje:
- 4 veće poblano paprike
- 400 g mljevene teletine
- 1 manja jabuka, oguljena i narezana na kockice (cca 100 g)
- 1 kruška, oguljena i narezana (cca 100 g)
- 1 breskva ili marelica, oguljena i narezana (cca 80 g)
- 40 g badema, sitno sjeckanih
- 40 g grožđica
- 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
- 1 čehno bijelog luka, usitnjenog
- 1/2 kašikice mljevenog cimeta
- Manji omjer mljevenog klinčića
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber
Za nogada umak:
- 100 g oguljenih oraha (namočenih u mlijeko 1h)
- 150 ml kisele pavlake (ili vrhnja za kuhanje)
- 80 g svježeg kravljeg sira
- 1 kašikica šećera
- Manji omjer mljevenog muškatnog oraščića
- Manji omjer soli
Za dekoraciju:
- Zrna od 1 nara
- Svježi peršun, sitno sjeckan
Priprema u samo tri koraka!
Priprema paprika i punjenja
Poblano paprike prepecite u rerni ili direktno na plamenu dok ne poprime tamniju boju. Stavite ih u zatvorenu posudu 10 minuta pa ogulite. Pažljivo očistite od sjemenki. Na maslinovom ulju pirjajte crveni i bijeli luk, dodajte teletinu i dinstajte dok ne dobije boju.
Ubacite jabuku, krušku, breskvu, bademe, grožđice i začine. Dinstajte još 10 minuta. Ohladite pa punite paprike.
Priprema umaka (nogada)
U blender stavite oguljene orahe, kiselu pavlaku, sir, šećer, muškatni oraščić i so. Miksajte dok ne dobijete svilenkasto gladak umak. Po potrebi dodajte malo mlijeka da razrijedite.
Finalni touch
Paprike pažljivo složite na tanjiru, obilno prelijte nogada umakom. Ukrasite zrnima nara i pospite peršunom.
Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi – savršeno za svečanu proljetnu ili ljetnu večeru.
Prijatno!