brzi recept

Topla, začinjena i neodoljiva – domaća meksička pita savršena za brzu iftarsku gozbu!

Autor: Žene.ba
Topla, začinjena i neodoljiva – domaća meksička pita savršena za brzu iftarsku gozbu!
Foto: Instagram

Postoje jela koja su brza i praktična, a postoje i ona koja nose priču. Meksička pita spaja najbolje od oba svijeta—hrskavo tijesto, sočan nadjev i bogatstvo začina koji griju nepce. 

U pekarama je često tražena, ali njena domaća verzija podiže iskustvo na novi nivo. Priprema zahtijeva malo strpljenja, ali nagrada je neodoljiva.

Posebno je zahvalna za porodične iftare. Tijesto se može umijesiti ranije, a smjesa pripremiti uoči zalaska sunca.

Pečene pite su hrskave, ali i dovoljno zasitne da daju energiju za ostatak večeri. Uz dodatak ljutog ili kremastog umaka, svaka porcija postaje mali gastronomski užitak.

Sastojci koji su vam potrebni:

Za tijesto (24 male pite):

  • 750 g brašna
  • 400 ml tople vode
  • 25 g soli
  • 2 kašike ulja

Za smjesu:

  • 1,5 kg mljevenog mesa (piletina, junetina ili miješano)
  • 300 g kukuruza (iz konzerve)
  • 200 g crvenog graha (iz konzerve)
  • ½ – 1 kašika čili začina
  • 15 g soli
  • 15 g vegete
  • 1 kašika slatke paprike
  • 100 ml paradajz sosa
  • 100 g koncentrata paradajza
  • 80 ml ulja
  • Nekoliko kapi tabasca

Dodatno:

  • Maslac za premazivanje
  • Ulje za odmaranje tijesta

Priprema

1. Tijesto: Umijesiti glatko tijesto, podijeliti na 12 kuglica i ostaviti u ulju da odmara dok se priprema smjesa.

2. Smjesa: Mljeveno meso pirjati na zagrijanom ulju sa začinima, dodati paradajz sos i koncentrat paradajza, a pred kraj umiješati kukuruz, grah i nekoliko kapi tabasca. Ostaviti da se prohladi.

3. Formiranje pita: Svaku kuglicu tijesta razvlačiti prstima, puniti smjesom i zamotati poput štrudle. Rezati na pola i slagati u tepsiju s papirom za pečenje.

4. Pečenje: Pite peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok ne poprime zlatnu boju. Još tople premazati otopljenim maslacem za dodatnu mekoću i aromu.

Za iftarski stol ove pite odlično idu uz jogurt, humus ili domaći umak od kiselog vrhnja i bijelog luka. Hrskave su izvana, sočne iznutra i dovoljno zasitne da upotpune večeru, a mogu se pripremiti unaprijed i samo podgrijati prije iftara.

Jednom kada ih napravite kod kuće, teško ćete se vratiti pekarskoj verziji.