tadicionalna jela

Tradicionalni burek, sada bez glutena: Ukus bez odricanja!

Autor: Žene.ba
Tradicionalni burek, sada bez glutena: Ukus bez odricanja!
Foto: Instagram

Kada govorimo o bezglutenskoj ishrani, mnogi misle da su isključeni iz uživanja u nekim omiljenim jelima, poput bureka. Međutim, uz malo truda i mašte, i oni koji izbjegavaju gluten mogu uživati u tradicionalnim delicijama, prilagođenim njihovim prehrambenim potrebama.

Danas vam donosimo recept za bezglutenski burek s mesom, koji će vas oduševiti bogatstvom okusa i teksturom koja nije ništa manje zadovoljavajuća od klasične verzije.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g bezglutenskog brašna
  • 200 g masti (ili maslaca, po želji)

Sastojci za smjesu:

  • 500 g mljevenog miješanog mesa (po želji, može biti i piletina ili puretina)
  • 1 veći luk
  • 1 mrkva, naribana
  • Vegeta, so, biber, bijeli luk u prahu (po ukusu)

Priprema bureka u četiri jednostavna koraka:

1. Pripremite tijesto

Za početak, zamijesite tijesto od bezglutenskog brašna i masti. Oblikujte ga u kuglu, premažite s malo masti, pokrijte i ostavite da odstoji dok se priprema smjesa.

Ovaj korak omogućava tijestu da odstoji i postane elastičnije za kasnije razvlačenje.

2. Pripremite mesni nadjev

Na kašiki masti prepržite sitno nasjeckani luk do zlatno smeđe boje, a zatim dodajte mljeveno meso i naribanu mrkvu. Dodajte začine (vegetu, so, biber, bijeli luk u prahu) po ukusu i polijte s malo vode kako biste dobili sočnu smjesu.

Kuhajte dok meso ne bude potpuno kuhano, a zatim ostavite da se malo ohladi.

3. Formirajte burek

Tijesto podijelite na pet dijelova i svaki komad još jednom dobro premijesite.

Započnite s valjanjem prvog dijela tijesta na što tanje. Nakon što dobijete željenu veličinu, napunite ga pripremljenom mesnom smjesom i pažljivo zarolajte. Slažite rolice u posudu za pečenje.

Ponovite postupak sa svim dijelovima tijesta.

4. Pečenje i finalni korak

Pecite burek 40 minuta na 220°C dok ne postane zlatno-smeđi i hrskavi. Za savršeni završni dodir, pripremite preliv od vode, masti i kašike vegete. Vrući burek prelijte spomenutim prelivom i vratite u rernu na još 5 minuta kako biste postigli savršen ujednačen okus i teksturu.

Burek možete poslužiti uz malo svježeg jogurta ili salate, a svi oni koji žele dodatnu dozu začina mogu dodati i čili papričicu ili papriku u smjesu.

Bezglutenski burek neće vas razočarati, a svestran je i prilagodljiv za sve prilike, od porodičnih okupljanja do večera s prijateljima.

Ovaj recept dokaz je da s malo truda i volje možete uživati u svim omiljenim jelima, bez kompromisa u okusu i kvaliteti. Uživajte u svakom zalogaju!