TasteAtlas

Tufahija na listi najboljih iftarskih slastica svijeta

Autor: Žene.ba
Tufahija na listi najboljih iftarskih slastica svijeta
Foto: Arhiv

Iftar, obrok kojim muslimani prekidaju post tokom ramazana, vrijeme je veselja i zajedničkog druženja.

Tradicionalni iftarski obroci se uveliko razlikuju širom islamskog svijeta, odražavajući bogatu tapiseriju kultura i kuhinja.

Posebno značajnu ulogu u iftaru imaju deserti, koji pružaju slatki završetak dana posta, piše Taste Atlas.

Među nekoliko tradicionalnih iftarskih deserta u kojima se uživa u raznim zemljama našla se i tufahija iz Bosne i Hercegovine, sa ocjenom 3.7.

Najveću ocjenu dobile su kunefe, a baklava je na drugom mjestu.

Kompletnu listu po izboru TasteAtlasa pogledajte u prilogu. 

Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.

Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.

Sastojci

8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)

200 g šećera

80 g oraha

1 bjelance

1 limun

1 šlag

1 l vode

2 Vanilin šećera 

Priprema

1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.

2. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.

3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.

4. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.

5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.