Ako volite brokoli, obožavaćete ovaj recept.
Veganski "bang bang" brokoli je tako dobar, tako lagan i hrskav prilog, da može da bude zamjena i za zasitan obrok tokom posnih dana.
Inspirisan Azijom, pržen do savršenstva, preliven kremastim slatkim i začinjenim sosom - idealan ručak za cijelu porodicu.
Sastojci:
za "bang bang" sos:
1/4 šolje biljnog majoneza
1 kašičica čilija
1 kašika meda
za tijesto:
1 šolja bademovog mlijeka
1 kašika jabukovog sirćeta
3/4 šolje višenamenskog brašna
1/2 šolje kukuruznog skroba
1 kašika soli
2 kašičice ljutog sosa
ostali sastojci:
2 šolje prezli
1 glava brokolija
ulje za prženje
vlašac za dekoraciju (opciono)
Priprema:
Prvo napravite sos tako što ćete da umutite majonez, čili i med u maloj posudi. Ostavite ga na stranu.
Potom pređite na pripremu tijesta. Stavite u malu posudu jabukovo sirće u bademovo mlijeko i pustite da odstoji nekoliko minuta.
U veću posudu stavite brašno, kukuruzni skrob i so, a potom dodajte ljuti sos i mješavinu bademovog. Mutite dok se smjesa ne sjedini.
Pripremite prezlu u posebnoj posudi.
Isjecite brokoli na cvjetove, a zatim zagrijte ulje na srednjoj jačini u velikom tiganju.
Svaki cvijet brokolija umočite prvo u tijesto, a potom u prezlu.
Kada se ulje zagrije, stavite brokoli i prižite oko minut ili dva sa svake strane, odnosno dok ne porumeni i ne postane veoma hrskav.
Prelijte pripreljenim sosom i odmah poslužite.