Pripremite ih s nama!

Začinite iftar s pikantnim turskim sarmama: Meso, bulgur i bogatstvo okusa!

Autor: Žene.ba
Začinite iftar s pikantnim turskim sarmama: Meso, bulgur i bogatstvo okusa!
Foto: Instagram

Kada govorimo o iftaru, u turskoj kuhinji sve se vrti oko bogatih okusa, tradicije i zajedništva.

Sarma je jedno od omiljenih jela koje često zauzima centralno mjesto na stolu, posebno za vrijeme ramazana. Turske sarme, s posebnim dodatkom bulgura umjesto klasične riže, donose novu dimenziju tradicionalnog recepta, a istovremeno ostaju povezane s dubokim korijenima ove kuhinje.

Bulgur je izuzetno zdrav – bogat vlaknima i hranjivim tvarima koje pomažu probavi i želucu. Ove sarme, u kombinaciji s mljevenim mesom i začinima, pružaju savršen balans zdravlja i okusa, dok čini ovo jelo savršenim za porodičnu večeru, naročito u mjesecu ramazana, kad okupljanja za stolom postaju neizostavna.

Sarme s bulgurom tradicionalno se pripremaju i poslužuju na velikim porodičnim okupljanjima, a miris koji se širi dok se pripremaju odmah podsjeća na bogatu kulturnu baštinu ove kuhinje.

Sastojci za turske sarme s bulgurom:

  • 1 velika glavica kupusa
  • 400 g mljevenog mesa (janjetina, junetina ili mješavina)
  • 200 g bulgura
  • 2 glavice luka
  • 1 kašičica paste od paradajza
  • 2 kašičice mljevene paprike
  • 2 kašičice soli
  • ½ kašičice čilija u listićima
  •  1 kašičica svježe mljevenog bibera
  • ½ šoljice nasjeckanog peršuna
  • 2 kašičice nasjeckanog svježeg kopra
  • 1 kašičica sušene metvice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 750 ml vode

Priprema:

1. Započnite pripremu tako što ćete kupus staviti u kipuću vodu 8 do 10 minuta, samo da omekša, a zatim ga ohladite i odvojite listove. U međuvremenu, pomiješajte mljeveno meso, luk, bulgur, pastu od paradajza, začine i maslinovo ulje u velikoj posudi. Sve dobro promiješajte kako biste dobili savršenu smjesu.

2. Na dno lonca stavite malo maslinovog ulja i nekoliko vanjskih listova kupusa, kako bi sarme lakše otpale. Započnite punjenje listova smjesom i smotajte ih čvrsto, ali ne previše, jer bulgur treba prostora za širenje tokom kuhanja.

3. U drugom loncu, kombinirajte maslinovo ulje, pastu od paradajza, so i vodu te prelijte sarme smjesom. Kuhajte ih na laganoj vatri oko sat vremena, povremeno dolijevajući vodu po potrebi.

Započnite iftar s ovim predivnim jelom i osjetite kako miris začina i mesa ispunjava vaš dom, unoseći sve čari turske kuhinje u vaše porodično okupljanje.