četiri strategije

Evo kako da odgojite sretnu djecu pune samopouzdanja

Autor: Žene.ba
Evo kako da odgojite sretnu djecu pune samopouzdanja
Foto: Ilustracija

Samopouzdanje i samopoštovanje su vrlo važne osobine koje želimo razviti kod naše djece. Nedostatak tih kvaliteta u mladosti može rezultirati nesigurnošću u odrasloj dobi.

Eva Moskowitz, autorica knjige "A+ Parenting: The Surprisingly Fun Guide to Raising Surprisingly Smart Kids", ističe: "Svi roditelji žele da njihova djeca budu samopouzdana." U današnjem brzom tempu života, lako je zaboraviti da je intelektualni rast ključan za djetetovu sreću i samopouzdanje.

Moskowitz, majka troje djece i stručnjakinja za roditeljstvo, dijeli četiri savjeta o tome kako motivirati i odgajati djecu kako bi postala samopouzdana i sretna odrasla osoba.

Izbjegavajte jednostavne zadatke

Eva Moskowitz naglašava da mnogi roditelji vjeruju kako će djecino samopouzdanje rasti ako im zadaci koje obavljaju budu jednostavni. Međutim, prema njenom iskustvu, stvarnost je drugačija.

"Samopouzdanje se razvija kada se djeca suoče s izazovima, kada se suoče s teškim matematičkim zadacima ili jakim protivnicima. To je ono što gradi samopouzdanje", tvrdi ona.

U svijetu trenutnog zadovoljstva, lako se obeshrabrimo kada ne uspijemo odmah. No, istinski uspjeh i samopouzdanje dolaze iz borbe i oporavka nakon neuspjeha.

"Često zaboravljamo da su najuspješniji ljudi nekad bili neuspješni", dodaje ona.

Aktivnosti izvan škole mogu biti korisnije za učenje vještina od tradicionalne učionice

Vanškolske aktivnosti imaju ključnu ulogu u stvaranju onoga što Moskowitz naziva "intelektualno živahnim" djecom - djecom koja su intelektualno stimulisana, energična i izazovna. To jača njihovo samopouzdanje i sreću.

Naučite djecu tehnike suočavanja s tjeskobom i stresom

Škola, porodični život, prijateljstva, izvannastavne aktivnosti, pa čak i brige poput izgleda i zaljubljenosti, mogu postati teret za djecu svih uzrasta, dovodeći ih do stresa i tjeskobe.

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, anksiozni poremećaji pogađaju jedno od osam djece i gotovo svakog četvrtog tinejdžera. Anksioznost može narušiti djetetovo samopouzdanje.

Eva Moskowitz ističe: "Većina djece može naučiti kako se nositi sa stresom. Ne možemo ih potpuno zaštititi od vanjskih uticaja, ali je važno razgovarati s njima o njihovim osjećajima i naučiti ih kako upravljati tim osjećajima."

Ako djeca posjeduju tehnike za suočavanje s tjeskobom i znaju kako izraziti svoje osjećaje, bit će sigurnija u svoju sposobnost suočavanja s stresom i tjeskobom.

Uživajte u roditeljstvu

Na kraju krajeva, djeca mogu osjetiti kada smo pod stresom, što im onemogućuje potpuno uživanje u djetinjstvu.

Moskowitz savjetuje da s djecom gledamo filmove i igramo igre koje i sami volimo. To su aktivnosti koje nam omogućuju da se povežemo s djecom i budemo sretniji zajedno, prenosi Index.