Donosimo vodič

Kada stolica kod beba treba izazvati zabrinutost kod roditelja?

Autor: Žene.ba
Kada stolica kod beba treba izazvati zabrinutost kod roditelja?
Foto: Ilustracija

Stolica kod beba često je predmet zabrinutosti i pitanja roditelja. Različite boje, teksture i učestalosti stolice mogu izazvati zbunjenost, ali razumijevanje normalnih i potencijalno zabrinjavajućih znakova može pomoći roditeljima da se osjećaju sigurnije u brizi za svoje malene. 

Boja stolice

Normalno: Stolica beba može varirati od žute do smeđe boje, ovisno o prehrani i dobi. Kod dojene djece, stolica je često svijetlo žute boje, dok je kod formulaša boja stolice često tamnija.

Zabrinjavajuće: Izrazito svijetla ili bijela stolica može ukazivati na probleme s jetrom, dok izrazito tamna stolica može biti znak krvarenja u probavnom sistemu.

Tekstura stolice

Normalno: Kod dojene djece, stolica je često meka i glatka. Kod formulaša, stolica može biti nešto tvrđa. Kod dojenčadi koja je počela jesti čvrstu hranu, stolica postaje gušća i može sadržavati više čvrstih komadića hrane.

Zabrinjavajuće: Izrazito tvrda stolica može ukazivati na zatvor, dok previše labava ili vodena stolica može biti znak infekcije ili probavnih problema.

Učestalost stolice

Normalno: Uobičajno je da novorođenčad ima stolicu nakon svakog obroka. S vremenom, učestalost stolice može se smanjiti, a neki bebe mogu imati stolicu samo nekoliko puta sedmično, a da to nije znak zdravstvenog problema.

Zabrinjavajuće: Ako beba ima manje stolice nego što je uobičajno ili ako ima ekstremno rijetku stolicu, to može biti znak zatvora ili drugih probavnih problema.

Prisutnost sluzi ili krvi

Normalno: Male količine sluzi u stolici obično su normalne i ne zabrinjavaju. Međutim, prisutnost krvi u stolici uvijek zahtijeva doktorsku procjenu.

Zabrinjavajuće: Ako primijetite krv u stolici vaše bebe, odmah se obratite pedijatru. To može biti znak infekcije, alergije, ili drugih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kada se suočite s bilo kakvim neobičnostima u stolici vaše bebe, važno je zadržati smirenost i konsultovati se s pedijatrom. Oni će moći pružiti potrebne smjernice i savjete kako bi osigurali zdravlje i dobrobit vaše bebe. Nemojte oklijevati potražiti medicinsku pomoć ako ste zabrinuti - bolje je biti siguran nego žaliti što niste reagovali na vrijeme.