Vrijeme je za plivanje

Kako pomoći djeci da prevaziđu strah od vode

Autor: Žene.ba
Kako pomoći djeci da prevaziđu strah od vode
Foto: Instagram

Ljetni odmori su tu, a mnogi roditelji planiraju osvježenje sa svojom djecom na jezeru, rijeci, moru ili bazenu. Međutim, šta učiniti kada se dijete boji vode?

Nemojte se obeshrabriti. Možda ste zamišljali kako se bezbrižno igrate i plivate sa svojim mališanom u vodi, ali on već pri samoj pomisli na more počinje vrištati. Iako ste s nestrpljenjem čekali da započnu svoje plivačko putovanje, može se dogoditi da taj dan donese više strepnje nego radosti, s dječjim suzama koje samo što nisu potekle. Znajte da je ovo sasvim normalno. Strah od vode je čest osjećaj kod mnoge djece i može biti izazov za roditelje koji su uložili u časove plivanja kako bi im olakšali boravak na moru.

Znamo da je teško gledati svoje dijete kako plače, ali ovdje smo da vam pružimo podršku. Lako je izgubiti se u mislima kada vaše dijete roni suze: "Šta će drugi roditelji misliti o meni? Kako neugodno!" Roditelji koji su prošli kroz isto reći će vam: "Prebrodili smo to, sve će biti u redu." Ostati smiren i ohrabriti svoje dijete da bude spremno i uzbuđeno uskočiti u more ključ je uspjeha.

Savjeti

1. Razumijevanje i strpljenje

Kada se dijete boji ulaska u vodu, važno je imati razumijevanja i ne siliti ga. Forsiranje može samo odgoditi trenutak kada će dijete biti spremno suočiti se sa strahom. Omogućite djetetu da samo odluči kada će skupiti hrabrost, skrećući mu pažnju na ugodne aktivnosti umjesto da inzistirate na trenutnom prevladavanju straha.

2. Igra u plićaku

Prilagodba na vodu treba odgovarati djetetovoj dobi. Ne forsirajte dijete da nauči plivati ili ulazi u vodu kada to ne želi. Dopustite mu da se igra u plićaku: prelijeva vodu, kopa rupe u pijesku, igra se s igračkama. Roditelj treba pokazati interes za djetetove aktivnosti i povremeno se igrati s njim. Dijete će samo dati znak kada je spremno za plivanje.

3. Spontana igra

Spontana igra jedan je od najboljih načina za učenje novih vještina. Roditelj nikad ne treba uspoređivati napredak djeteta s drugom djecom, jer to može negativno uticati na njegovo samopouzdanje.

Šta kada dijete ima strah od plivanja?

1. Razumijevanje uzroka straha

Upisali ste dijete na čas plivanja i nakon prvog dana pojavio se strah. Prvo pokušajte razumjeti zašto je dijete zabrinuto. Djeca su ponekad premala da bi adekvatno opisala svoje osjećaje, ali možete imati ideju zašto je tako. Novo okruženje, instruktor ili nepoznati prijatelji mogu biti uzrok nelagode.

2. Prilagodite pristup

Ako primijetite da se vaše dijete često okreće da vas vidi, pokušajte se povući iz vidika. To će mu omogućiti da se više fokusira na plivanje i upute instruktora.

3. Časovi za roditelje i djecu

Ako je dijete premalo da bude samo na času, razmislite o časovima za roditelje i djecu. To je savršena prilika za zbližavanje i pružanje dodatne sigurnosti djetetu.

4. Realna očekivanja

Postavite realna očekivanja. Plakanje tokom časova plivanja je normalno i nema razloga za brigu. Pobrinite se da dijete nije gladno ili umorno prije časa, jer su to česti uzroci plakanja.

5. Pozitivna iskustva

Djeca vole imati svoje navijače, pogotovo kada su to mama i tata. Ohrabrujte i pohvaljujte svaki uspjeh, bio on malen ili velik. Vaša smirenost pomoći će djetetu da se osjeća sigurnije.

6. Redovni odlasci na časove

Redovnost je ključna. Kao što ste ih naučili važnosti vezanja pojasa u autu, isto vrijedi i za čaove plivanja. Nemojte odustati i nastavite redovno dolaziti kako bi dijete što prije naučilo plivati sigurno i samostalno.